Twinkle | Digital Commerce

Voorlopig geen Europees 'iDeal'

2017-05-26
144114
  • [nieuws]
  • 1:22

iDealDe EU streeft naar de vorming van één online betaalstandaard voor alle landen, vergelijkbaar met het Nederlandse iDeal. De vorming van een Single Euro Payments Area (SEPA) blijkt echter moeilijker dan gedacht.

Europese standaard
Een Europese standaard voor online betalingen is nog ver weg. Veiligheid is het grootste struikelblok volgens Erik Tak, manager Card & iDeal bij Currence. 'Wat het lastig maakt is dat het ene land verder is dan het andere in de ontwikkeling van een eigen betaalsysteem. Landen zullen hun betaalsysteem niet snel inruilen voor een ander systeem.' Een werkgroep van de Europese Raad voor Betalingen (EPC) komt hopelijk volgend jaar met een antwoord om het Europese online betalingsverkeer te standaardiseren.

iDeal meest aangeboden betaalmethode
Volgens Currence maakt iDeal een aardige kans om tot Europese standaard te worden verheven. Veel webiwnkels bieden het betaalsysteem aan:
 
• 72% van de webwinkels in Nederland biedt iDeal aan
• 60% overschrijvingen
• 47% Visa
• 46% MasterCard

 De cijfers komen uit een onderzoek van Currence onder 750 Nederlandse 'e-tailers'.

10 procent webshops berekent kosten voor iDeal
iDeal is erg bekend en veel winkeliers bieden het aan. Maar 10 procent van de webshops ontmoedigt het gebruik ervan. Zij brengen meerkosten in rekening, gemiddeld 3,15 per transactie. Uit het onderzoek van Currence blijkt verder dat 11 procent van de Nederlandse webwinkels voor alle aangeboden betaalmethoden extra kosten berekent. 'Vaak komen hier nog verzendkosten bij. Consumenten worden op die manier verrast met bijkomende kosten', aldus Tak. 'Ik ben benieuwd naar het percentage dat door die hoge kosten het koopproces niet afmaakt. Veel webwinkels proberen zo kennelijk wat marge op hun producten terug te verdienen, maar of dat slim is vraag ik me af,' aldus Tak.