Twinkle | Digital Commerce

De zapperkoning uit Diemen

2017-05-26
  • 1:18

Ik las vandaag in het Parool een prachtig artikel over de 'zapperkoning', de voormalige tv-reparateur Aschwin Dinkelaar die nadat de reparatiemarkt voor beeldbuis-tv's was ingestort online afstandsbedieningen is gaan verkopen. Mooie niche én een enorme groeimarkt.

Op zijn website afstandsbediening-online.nl staan twintigduizend zappers te koop, splinternieuwe en tweedehandsjes. Wanneer Dinkelaar in zijn flatje de voordeur maar half open krijgt, wordt duidelijk dat die allemaal op voorraad zijn. Voorraaddozen vol afstandsbedieningen nemen zijn woning grotendeels in beslag. Binnen een dag kan hij elk model van ieder merk leveren. Zijn vrouw Dionne is dagelijks twee uur bezig met het inpakken van de zappers voor de klanten die zich de voorgaande vierentwintig uur via e-mail gemeld hebben.

Dinkelaar zet tonnen om en het eind is voorlopig nog niet in zicht.

Zijn pensioen denkt Dinkelaar wel in deze business te halen. 'Elk toestel krijgt tegenwoordig zijn eigen, net iets afwijkende bediening. De Playstation is er bij gekomen en de video in de kinderkamer. Platte tv-toestellen en de dvd-speler op de slaapkamer vormen een nieuwe markt. Je wil niet weten hoe slecht de zappers voor die apparaten in elkaar zitten. Gewoon rommel. Kijk, deze van Philips heeft een plastic klepje dat open kan. Breekt altijd af. Ik verkoop ze voor vijftien euro. Daar houd ik een goede boterham aan over.''

Rommel dus, maar het verscheiden van een afstandsbediening kan ook heel andere oorzaken hebben.

Dinkelaar weet bij Ajax-Feyenoord al snel wie verloren heeft. 'Als Ajax wint, stromen er tientallen bestellingen uit Rotterdam binnen. Bij een tegendoelpunt wordt de afstandsbediening namelijk wel eens tegen de muur gegooid.''

Hoog op de lijst van storingsoorzaken staat de hond die de afstandsbediening kapot bijt. Verder overlijden zappers in de wasmachine, verdrinken in de vijver of verdwijnen via de vuilnisbak.

Lees hier het hele verhaal.