Ga ik bakzeil halen? In een blogje van enige tijd geleden verbaasde ik me over de kruistocht van de SP (dus eigenlijk een pogrom) tegen de online handel in concertkaartjes. Deze week onthulde de SP dat zij samen met het CDA daadwerkelijk een wetsvoorstel voorbereiden om de kaartjeswebwinkels te verbieden. Echt waar. Onder het motto 'Concertgangers Aller Landen Verenigt U' trekt de SP ten strijde. Het verbod zou dan gericht zijn tegen kapitalistische shops als tickets4u.nl en ticketunlimited.nl. Proletarische veilingsites als Marktplaats worden buiten schot gehouden, aldus de SP.
Ik blijf me verbazen. En ergeren, omdat ik webwinkelen in principe gelijk stel aan het internet zelf: vrij, democratisch. En qua inhoud ongecontroleerd van overheidswege. Tenzij in strijd met bestaande wetgeving. Maar wetgeving aanpassen aan internet? Zoals China doet, of Iran? Misschien is de vraag stellen ook het antwoord geven: de SP maakt de laatste tijd namelijk opvallend veel propaganda voor internetcensuur.
Waarvan verdenkt men eigenlijk die ticketshops? In de eerste plaats zouden ze 'alle' kaartjes opkopen om zodoende 'een schaarste te creëren'. Om vervolgens woekerprijzen te kunnen vragen. In de tweede plaats zouden die shops net echte, officiële ticketshops lijken waardoor de consument misleid wordt. De eerste verdenking lijkt mij vanuit een praktisch oogpunt gezien onzinnig, de tweede is lachwekkend. Is het volgende SP-verbod dan voor alle 'niet officiële' online apotheken, of nog een beter voorbeeld: voor alle 'niet-officiële' hotels, vermomd als touroperators, die hotelbedden doorverkopen? Want dat is toch wat een touroperator doet: bedden inkopen in de winter, en op de markt gooien als het warm wordt. Schaarste! Woekerprijzen!
Kortom: ik blijf vinden wat ik al vond. De politiek, en met name de SP, moet zich niet met dit soort dingen bemoeien. Want voordat u het weet bent ook u aan de beurt voor een enkeltje Goelach-archipel.
Het is sowieso een raar politiek standpunt om in deze tijden 'handel' te willen reguleren. Met de ene hand verklaart de politiek (het CDA ook) de meest belangrijke handel die we hebben vogelvrij (energie, zorg), en met de andere hand wil ze (het CDA ook) zoiets triviaals als concertkaartjes beschermen. Snapt u het nog? Of is het gewoon zomer, is er niets anders te doen en is het weldenkend deel van CDA en SP net even met vakantie?
Ha Martin, je raakt weer een leuke snaar! Zoals jij het beschrijft lijkt het inderdaad op het beperken van marktwerking door de politiek. Iedereen heeft een keuze om de kaartjes waar dan ook te kopen. Wil je 3 dagen in de regen liggen voor een kaartje: prima, dan krijg je een 'normale' prijs. Mijn uren zijn daar te schaars voor, dus ik vind het niet erg om er wat meer voor te betalen. Mits het natuurlijk om officiele kaarten gaat. Laten ze zich concentreren op illigale kaartverkoop, daar hebben we meer aan!
helemaal eens, kantekeningetje: er zijn al wetten mbt internet, denk aan opt-in opt-out bij nieuwsbrieven.