Twinkle | Digital Commerce

'Marktaandeel internetapotheek 40 procent'

2017-05-26
  • [nieuws]
  • 1:17

MedicijnenPatiënten die hechten aan privacy zullen graag gebruikmaken van de mogelijkheid om medicijnen te bestellen via internet. Een marktaandeel van 40 procent is daarom haalbaar. Dat stelt Jacques Waterval, apotheker en initiatiefnemer van internetapotheek DocMorris. Hoe? 'Als het honoreringssysteem niet verandert en zorgverzekeraars een sturende rol gaan spelen, bijvoorbeeld door varianten te ontwikkelen waardoor klanten korting ontvangen als ze via internet bestellen.'

Waterval deed zijn uitspraken in het Pharmaceutisch Weekblad. Hij stelt dat een marktaandeel van 10 procent eenvoudig te realiseren is, want dat percentage werd ook snel bereikt in andere sectoren die producten en diensten gingen leveren via internet.

80 procent van de omzet van geneesmiddelen bestaat uit chronische receptuur, en dat is relatief eenvoudig centraal te organiseren. De ketens in Nederland streven naar een landelijke dekking, en zijn volgens Waterval op de achtergrond bezig met de uitrol van internetfarmacie. De lokale apotheker wordt daardoor buitenspel gezet, maar Waterval verwacht dat de ketens zich niet zullen laten leiden door dergelijke emoties. Hij raadt zelfstandige apotheken aan om te gaan samenwerken met andere apotheken en om ook een postorderapotheek op te richten.

Internetapotheken winnen onder Nederlandse consumenten wel aan populariteit, maar vormen volgens apothekersorganisatie KNMP een bedreiging voor de kwaliteit van de zorgverlening. 'Iedere apotheek moet wettelijk gezien een aantal zorgtaken vervullen. Die lat moet voor webapotheken even hoog liggen', reageerde KNMP onlangs in het NRC. 

Bron: Retail Actueel