Twinkle | Digital Commerce

Postorderbedrijven verliezen kort geding tegen Staat

2017-05-26
  • [nieuws]
  • 1:14

De postorderbedrijven hebben het kort geding tegen de gedwongen verlaging van de kredietrente verloren. De rechtbank in Den Haag wees hun klacht tegen de staat van de hand. Wijnand Jongen, directeur Thuiswinkel.org, in een eerste reactie: ‘Wij gaan de zaak eens goed bekijken, en ons beraden op de volgende stappen.’

Minister Zalm van Financiën heeft onlangs de maximaal toegestane kredietrente verlaagd. Bovenop de wettelijke rente mag nog maar een maximum van 12 procentpunten extra aan kredietvergoeding worden gevraagd. In de praktijk betekende dat een maximum van ongeveer 16 procent. Tot voor kort kon deze vergoeding nog oplopen tot 21 procent. Zalm wil het aantal mensen dat in financiële problemen komt, terugdringen.  

De postorderbedrijven verkopen veel producten op afbetaling en zeggen onevenredig hard te worden getroffen door de maatregel van Zalm. De postorderbedrijven NeckermannOtto en Wehkamp  hadden aangevoerd dat zij nauwelijks verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van schulden en dat ze onevenredig zwaar worden getroffen. De thuiswinkels menen dat ze verantwoordelijk zijn voor hooguit 1 tot 2 procent van alle schuldhebbers. De kredietrente verlagen zou dus geen invloed hebben op het aantal mensen met financiële problemen. Liever zouden de winkels inzicht krijgen in de schulden van consumenten door bijvoorbeeld de gemeentelijk basisadministratie of het Bureau Krediet Registratie te raadplegen. Nu is dat niet toegestaan.


 


Gerelateerde artikelen: