Twinkle | Digital Commerce

ACM beboet bekende webshops vanwege nepkortingen

2024-06-11
1000562
  • [nieuws]
  • 0:59

De Autoriteit Consument en Markt heeft aan verschillende bekende webwinkels boetes opgelegd omdat zij nepkortingen op de site hebben geplaatst.

Het gaat in totaal om vijf bedrijven: Koopjedeal, Leen Bakker, G-Star, Jysk en Tommy Hilfiger. Opvallend is dat twee van die bedrijven – Koopjedeal en Leen Bakker - de overtredingen niet erkennen. Zij kunnen de boete (respectievelijk 163.000 en 130.000 euro) nog aanvechten.

Per 1 januari 2023 houdt de ACM toezicht op aangescherpte regels voor van-voor prijzen. Korting mag sindsdien alleen worden gegeven op de laagste prijs waarvoor het product werd aangeboden in de 30 dagen voorafgaan aan die korting.

De beboete bedrijven hielden zich volgens de ACM niet aan die aangescherpte regels. Een voorbeeld dat wordt genoemd is een van de bedrijven dat een product presenteerde van 699 euro voor 629 euro, terwijl dat product in de 30 dagen voorafgaand aan deze korting tijdens een eerdere kortingsactie nog 539 euro kostte.

De ACM zegt de komende tijd ‘waarschuwingsgesprekken’ te houden met alle onderzochte bedrijven die zich niet aan de nieuwe regels hebben gehouden. De marktwaakhond heeft de afgelopen periode online verkopers in de sectoren kleding, consumentenelektronica en beddenspeciaalzaken gecontroleerd.