Twinkle | Digital Commerce

De zelfscan voor digitale toegankelijkheid is uitgebreid

2024-04-05
1000562
  • 1:31

Vanaf 28 juni 2025 moeten websites, webshops en apps voor iedereen toegankelijk zijn. Twee jaar geleden is hiervoor een zelfscan opgezet waarmee bedrijven kunnen testen hoe toegankelijk hun site is. Deze scan is nu doorontwikkeld zodat bedrijven er nog meer relevante informatie uit kunnen halen.

In 2021 introduceerden MKB-Nederland, Accessibility en Thuiswinkel.org de zelfscan www.ismijnsitetoegankelijk.nl, waar gecheckt kan worden hoe toegankelijk een site is. Daarbij werd gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid, het leesniveau, de html-programmering en de alternatieve tekst bij afbeeldingen. De scan was onder andere bedoeld om het bewustzijn groter te maken rondom toegankelijkheid, legde Arja Boer, projectleider bij Accessibility in 2021 aan Twinkle uit: ‘Er is nog heel weinig kennis en awareness. We zochten naar een manier waarop we ondernemers kunnen wijzen op het feit dat digitale toegankelijkheid belangrijk is. In 2025 komt er een nieuwe wetgeving omtrent toegankelijkheid van websites. Als een webwinkelier tussen nu en 2025 zijn site gaat verbeteren, kan hij digitale toegankelijkheid meteen meenemen.’

Uitgebreider advies

Die nieuwe wetgeving zal volgend jaar juni ingaan. Mede daarom is de scan uitgebreid en krijgen bedrijven nu een uitgebreider advies op maat over hoe zij hun website of webshop kunnen verbeteren. Want niet voor iedereen is online shoppen vanzelfsprekend. Miljoenen Nederlanders ondervinden belemmeringen bij het gebruik van websites of webshops. Zo ook Baukje (82) die in Twinkle 2 van dit jaar voor het eerste de site van Welkoop bezoekt. Voor deze groep is het belangrijk dat websites en webshops toegankelijk zijn, wat onder meer inhoudt dat teksten en afbeeldingen door screenreaders worden herkend, er voldoende contrast is tussen kleuren, het lettertype groot genoeg is, video's zijn ondertiteld, en de website met alleen een toetsenbord te bedienen is. De zelfscan toetst websites op al deze onderdelen.