Twinkle | Digital Commerce

ACM: 'Geen bezwaar tegen duurzaamheidscertificering Thuiswinkel.org'

2024-04-12
1000562
  • [nieuws]
  • 1:10

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft aan geen bezwaar te hebben tegen de lancering van een nieuwe sectorbrede duurzaamheidsstandaard van Thuiswinkel.org. Het initiatief van de vereniging voor e-commerce biedt webwinkels de kans om te verduurzamen op een voor de consument herkenbare wijze, zonder nadelige gevolgen voor de concurrentie.

Duurzame producten en consumptie zijn essentieel voor een duurzame samenleving. Het toezicht op duurzaamheidsclaims van bedrijven draagt hieraan bij. Volgens de ACM laat dit initiatief zien dat de concurrentieregels geen belemmering hoeven te zijn om duurzaamheidsafspraken te maken.

Zes thema’s

Deze certificering is de eerste sectorbrede non-profit standaard voor ondernemers die hun impact op het milieu willen verminderen. Het gecertificeerde e-commercebedrijf voldoet aan de hand van zes thema’s (strategie, productaanbod, verpakken, bezorgen, retourneren en circulariteit), aan alle wettelijke en meerdere bovenwettelijke eisen. Thuiswinkel.org is van plan om in de toekomst ook sociale impact mee te nemen in de standaard.

Bescherming

De ACM vindt dat bedrijven die zich inspannen voor duurzaamheid moeten worden beschermd tegen bedrijven die oneerlijk concurreren door gebruik te maken van misleidende claims. Ook wil de ACM de juiste voorwaarden scheppen om de transitie naar een meer duurzame economie te bevorderen. De ACM neemt belemmeringen weg en geeft ruimte waar het kan.