Twinkle | Digital Commerce

Onderzoek: kansen voor pakketvervoer in passagierstreinen

2024-03-22
1000562
  • [nieuws]
  • 1:31

In bepaalde situaties kunnen passagierstreinen in Nederland worden ingezet om goederen zoals e-commerce pakketjes te vervoeren.

Dat blijkt uit een onderzoek van de TU Delft, TNO en Royal HaskoningDHV op verzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (PDF). De Tweede Kamer besloot in 2020 dat er onderzoek gedaan moest worden naar goederenvervoer met passagierstreinen, in verband met onderbezetting in de daluren.

Dat onderzoek ligt sinds deze maand op tafel. Daaruit blijkt dat het wel degelijk mogelijk is om in bepaalde situaties goederen met passagierstreinen te vervoeren, al zitten er wel wat haken en ogen aan. Zo voldoen alleen intercity’s met gelijkvloerse instap en hangt geschiktheid af van trajecten en tijden.

De onderzoekers achten het mogelijk dat in de toekomst goederen zoals post, pakketten, voedingswaren en winkelvoorraad in de treinen worden vervoerd. Dat zou dagelijks zo’n 15.000 vrachtwagenladingen schelen. Deze vracht wordt dan middels ‘cargopods’ in de treinen geladen.

Eerste fase al mogelijkheden voor pakketjes

De onderzoekers keken ook naar hoe lang een en ander zal duren om te realiseren. Dat doen ze op basis van drie fases: de verkenningsfase, de versnelling en de voltooiing. De verkenningsfase duurt tot 2025, de versnellingsfase is van 2025 tot 2030. Een volledig landelijke dekkende uitrol moet mogelijk zijn tegen 2050. In die eerste fase is al ruimte voor mogelijkheden op gebied van e-commerce. Die fase is ingekaderd tot het gebied op de stations. Het gaat hierbij om bevoorrading van winkels op stations, maar ook post- en pakketgoederen, al dan niet in combinatie met zogeheten ‘collect- & dropvoorzieningen’.

Een mogelijke eerste pilot zou zijn weggelegd voor het traject van Rotterdam naar Amsterdam, waarbij de stations Gouda, Woerden en Breukelen worden gepasseerd. Aantrekkelijk is dat de trein hier vlak langs een distributiecentrum rijdt dat treinen kan bevoorraden.

De onderzoekers stellen dat nu in overleg met stakeholders onderzocht moet worden wanneer en op welke wijze een eerste pilot gerealiseerd kan worden.