Twinkle | Digital Commerce

Amerikaanse plannen Otrium mislukt, ceo stapt na half jaar op

2023-12-29
1000562
  • [nieuws]
  • 1:42

Outletplatform Otrium verkoopt zijn Amerikaanse activiteiten aan Rue Gilt Groupe, een Amerikaans e-commercebedrijf. Ondertussen is ceo Zuhairah Washington na amper een half jaar opgestapt.

Enkele jaren geleden kondigde Otrium aan – met een zak groeigeld onder de arm – de stap naar Amerika te wagen. Het bedrijf van oprichters Milan Daniels en Max Klijnstra zag grote mogelijkheden aan de andere kant van de grote oceaan. Om die ambities kracht bij te zetten werd in de zomer van 2023 Zuhairah Washington aangesteld als ceo. Zij was al enkele jaren betrokken bij het bedrijf en was onder andere verantwoordelijk voor de internationale groei van het bedrijf. Washington had daarnaast veel internationale ervaring.

In een interview met deze uitgave liet Washington enkele maanden geleden weten: ‘We zijn een van de weinige pure online off-price spelers in de Verenigde Staten. Veel van onze concurrenten zijn met name gefocust op hun offline winkels. Onze focus ligt daarom echt op het ownen van de online ruimte.’ En: ‘Veel van wat we deden was al goed. Maar we zijn scherper op het bereiken van winstgevendheid in Europa en groei in de VS. Die helderheid is nodig als je een wereldwijd bedrijf wilt opbouwen.’

Die plannen gaan nu dus in de prullenbak. Na amper zes maanden als ceo vertrekt Washington bij het bedrijf, en gaat Otrium zich alleen nog richten op Europa. De huidige cfo, Frank van Valderen, is per 1 januari de nieuwe ceo. Volgens het bedrijf neemt Van Valderen relevante ervaring mee uit eerdere rollen bij Zalando, Philips en Wehkamp.

De verkoop van de Amerikaanse activiteiten is volgens Otrium nodig winstgevend te worden. Europa biedt volgens het bedrijf meer perspectief en Otrium wil dan ook in het laatste kwartaal break-even draaien en volgend jaar winst maken. Of dat gaat lukken is de vraag: volgens Otrium draaide het bedrijf in de maand november op Europees niveau voor het eerst break-even. Om daarbij een handje te helpen hebben bestaande investeerders een aanvullende investering in eigen vermogen van 16,6 miljoen euro gedaan.

Het afgelopen jaar groeide het platform overigens wel fors in Europa, met 40 procent.