Twinkle | Digital Commerce

Tweede Kamer voor langer rondrijden oude dieselbusjes van kleine bedrijven in zero emissiezones

2023-10-19
1000562
  • [nieuws]
  • 0:58

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen over een ontheffing tot ten minste 2028 voor oude bestelauto’s van vooral kleine mkb-bedrijven in de zero emissiezones in binnensteden.

Vanaf 2025 mogen steden een stadsgebied aanwijzen waar geen vervuilende bestelbussen en vrachtwagens meer mogen rijden. Eerder bleek al dat meerdere steden dit wel willen invoeren, maar ook dat dit gecompliceerd is. Uiteindelijk moeten tegen 2025 dertig tot veertig gemeenten meedoen, 29 gemeenten hebben al toegezegd.

In de huidige afspraken is ook al rekening gehouden met overgangsperiodes. Zo hebben bepaalde bestelauto’s al een regeling tot 2026 of 2027. Met de ingediende motie wil de Tweede Kamer nu ook vooral kleinere mkb-bedrijven wat meer ademruimte geven. Volgens kamerlid Silvio Erkens, initiatiefnemer van de motie, kan de snelle ingangsdatum van de zero emissiezones voor hoge kosten zorgen bij kleine mkb’ers. Volgens hem is het onwenselijk dat ze niet meer naar hun zaak kunnen met hun eigen bestelbusjes. Een ruime meerderheid van de kamer steunt de motie. Al is nog niet bekend of het demissionaire kabinet de motie ook overneemt.