Twinkle | Digital Commerce

PostNL: ‘Wij zijn klaar voor emissievrije bezorging in binnensteden vanaf 1 januari’

2024-09-16
1000562
  • 1:13

PostNL is naar eigen zeggen op tijd klaar om per 1 januari van komend jaar emissievrij te bezorgen in Nederlandse binnensteden.

Vanaf 1 januari 2025 zijn er emissievrije zones in meerdere Nederlandse binnensteden. Hierbij worden voertuigen pas toegelaten als ze aan een bepaalde emissieklasse voldoen.

De afgelopen jaren investeerde de vervoerder al fors in zijn elektrische bezorgvloot, deze is nu afdoende om begin volgend jaar aan de eisen voor emissievrije levering in binnensteden te voldoen, stelt managing director E-commerce Operations Iris van Wees: ‘PostNL werkt al jaren aan de transitie naar emissievrije bezorging. Wij hebben dan ook een groeiend aantal elektrische voertuigen en bijbehorende laadfaciliteiten. We namen onlangs de 1000e  laadpaal in gebruik op een groot laadplein bij het pakkettensorteercentrum in Goes. Met onze ruim honderd bakfietsen, 48 LEVVs (licht elektrische vrachtvoertuigen) en 1000 elektrische bezorgbussen leveren we pakketjes bij de consument. We doen dit al op grote schaal in de binnensteden en het is onze ambitie om per 1 januari 2025 in de binnensteden met emissievrije zones geheel uitstootvrij te bezorgen. Wij vinden dit belangrijk, omdat we zo min mogelijk impact op het milieu willen maken en de binnensteden leefbaar willen houden. Uiteindelijk willen we overal uitstootvrij bezorgen, maar dit traject kent ook de nodige uitdagingen, zoals de druk op het elektriciteitsnet.’

Het is de ambitie van PostNL om in 2030 de CO2-uitstoot met 45 procent te hebben verminderd en in 2040 met 90 procent.