Twinkle | Digital Commerce

Thuiswinkel.org wil verplicht achteraf betalen uit de wet

2023-06-07
1120630
  • 1:15

De NOS meldde laatst dat ruim 600 (web)winkels de “omstreden koop nu, betaal later-methoden aanbieden”. Ze vergeten daarbij te vermelden dat de wet webwinkels verplicht om een betaalmethode aan te bieden waarmee consumenten minstens 50% achteraf mogen betalen. “Een wet die sterk verouderd is en het is nu echt tijd dat die geschrapt wordt. Dat is beter voor consumenten én bedrijven”, zegt Marlene ten Ham, directeur bij Thuiswinkel.org.

Buy now, pay later (BNPL) ligt al langer onder vuur, omdat het schulden, fraude en retouren in de hand werkt. Achteraf betalen is wettelijk gezien geen lening, waardoor er minder strenge regels gelden. Er moet volgens Weerwind voor de zomer een Europees plan liggen waardoor de diensten wél worden bestempeld als consumptief krediet, met de bijhorende regels. Daarnaast werd de achteraf-betaalpartijen gevraagd met een plan van aanpak te komen om schulden te verminderen. NOS meldt dat de eerste opzet daarvan volgens Riverty vrijdag (14 april 2023, red.) naar de minister is gestuurd. Het gaat onder meer over het niet verlenen van diensten aan minderjarigen en het tegengaan van het stapelen van schulden.

Geef webwinkels de keuze

Thuiswinkel.org pleit al langer voor het afschaffen van dit wetsartikel dat stamt uit 1992. Die wet was met name bedoeld om consumenten te beschermen, bijvoorbeeld bij faillissementen. Maar tegenwoordig zijn er voldoende andere manieren om consumenten online te beschermen, zo zegt de belangenvereniging. Daarnaast geldt deze wet alleen in Nederland, wat zorgt voor en oneerlijk speelveld in Europa.

Dit wetsartikel doet bij sommigen webshops meer kwaad dan goed en Thuiswinkel.org pleit dan ook voor een aanpassing in de wet. Lees hier meer over de mening van Thuiswinkel.org.