Twinkle | Digital Commerce

In Utrecht mag een darkstore van Gorillas (eindelijk) in een woonwijk staan

2022-11-14
1000562
  • [nieuws]
  • 1:19

Gorillas stelt de eerste flitsbezorger te zijn die een vergunning van een Nederlandse gemeente heeft gekregen om vanuit een magazijn in een woonwijk te mogen opereren.

De flitsbezorgers voeren al maandenlang een strijd met gemeentes over waar en op welke manier darkstores mogen staan en voldoen aan de vestigingsvoorwaarden. Volgens gemeenten horen de darkstores – vanwege de magazijnfunctie – vooral in een buitengebied thuis, maar dat is voor de flitsbezorgers, die razendsnel boodschappen vanuit die locaties bezorgen, geen optie. In winkelgebieden kregen daardoor veel vestigingen geen vergunning, of werd deze aangevochten door de gemeente. En ook in woonwijken zijn er problemen.

Juist in een woonwijk heeft Gorillas nu een vestiging geopend die wél voldoet aan de eisen van de gemeente. Volgens Anastasia Dellis, General Manager Gorillas in Nederland, komt dat doordat het bedrijf de dialoog is aangegaan met buurtgenoten. Zo laat zij weten in een post op LinkedIn: ‘We zijn geleidelijk begonnen met het doorvoeren van veranderingen. Te beginnen met het creëren van aangewezen ruimtes voor onze bakfietsen in het magazijn en het toepassen van geluidsisolatie om geluidsoverlast te verminderen. Ten tweede hebben we onze dagelijkse laad- en losmomenten drastisch verminderd en zijn onze leveranciers pas vanaf 8 uur welkom en in het weekend pas vanaf 10 uur in de ochtend.’

Volgens Dellis wil Gorillas in meerdere steden vaker het dialoog aangaan om te zorgen dat de darkstores een plekje krijgen in woonwijken. De gemeente Utrecht heeft Gorillas volgens RTV Utrecht een tijdelijke vergunning voor één jaar gegeven voor de desbetreffende vestiging aan de Westerdijk.