Twinkle | Digital Commerce

Getir en Gorillas weigeren zich aan te sluiten bij pensioenfonds

2024-01-25
1000562
  • [nieuws]
  • 1:01

Flitsbezorgers Getir en Gorillas liggen in de clinch met het Bedrijfstakpensioenfonds voor het Levensmiddelenbedrijf (BPFL). Het fonds eist dat de bedrijven zich aansluiten en achterstallige premies betalen, maar dat weigeren ze.

Dit schrijft het fd. Half februari staan de flitsbezorgers tegenover het BPFL in de rechtbank Amsterdam. Gorillas heeft eerder bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven een vrijstelling van de verplichte aansluiting bij het BPFL geprobeerd te krijgen. De rechtbank Rotterdam heeft dat verzoek in eerste aanleg afgewezen. Ook Getir probeert hiervoor een vrijstelling te krijgen. Een woordvoerder van Getir laat aan het fd weten dat het volgens hun logisch is dat het bedrijf zich niet aansluit bij het BPFL: ‘Getir heeft een eigen, passende pensioenregeling’ Het is onduidelijk hoeveel achterstallige premies het pensioenfonds eist van de flitsbezorgers.

Het Vakcentrum, de werkgeversvereniging voor zelfstandige supermarkten, en vakbonden CNV en FNV vinden dat de flitsbezorgers onder de cao vallen. Ook branchegenoten Picnic en Flink bestrijden dat. Verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot heeft met hetzelfde te maken gehad. Het BPFL heeft uiteindelijk hun faillissement aangevraagd. Vorige week werd duidelijk dat het bedrijf een doorstart maakt.