Twinkle | Digital Commerce

Wehkamp boekt winst en wil verder uitbreiden

2022-06-24
1000562
  • [nieuws]
  • 1:34

Wehkamp kan voor het derde jaar op rij winstgevende groei noteren. Het bedrijf werkt bovendien aan diverse nieuwe webshops en acquisities.

Dat blijkt uit het financieel jaarverslag van de online retailer. De consumentenomzet van Wehkamp steeg naar 783 miljoen euro, een groei van 7,3 procent ten opzichte van 2020 (729M). De groei is toe te schrijven aan de overname van kleertjes.com die eind vorig jaar werd voltooid. Welk aandeel afkomstig is van kleertjes.com is niet bekend, maar over 2020 was dat 66,5 miljoen euro (bron: Twinkle100). Voor het derde opeenvolgende jaar is bovendien sprake van aanzienlijke winstgevendheid. De genormaliseerde EBITDA kwam uit op 49 miljoen euro (45M exclusief kleertjes.com), wat lager is dan 2021 maar aanzienlijk hoger dan in het boekjaar vóór COVID (+157 procent).

Nieuwe webshops

Wehkamp CEO Graham Harris geeft in het jaarverslag een inkijkje in de strategie voor komend jaar, waaruit duidelijk wordt dat Wehkamp zijn portfolio flink wil uitbreiden. Het bedrijf hanteert een ‘multi-faciastrategie’ waarbij nieuwe e-commerce sites en merken worden gestart om zich beter te kunnen richten op specifieke klantsegmenten. Op die sites zullen ook eigen merken worden aangeboden. Zo zal later dit jaar ‘een speciale webshop gericht op mannen’ online gaan. Een logische stap, aangezien 70 procent van Wehkamps gebruikers vrouwelijk zijn. Op die site zal Wehkamp ‘dezelfde geweldige Wehkamp-klantpropositie aanbieden van samengesteld assortiment, klantervaring en toonaangevende levering, maar via een nieuw e-commerce merk en front-end website.’

Wanneer de nieuwe webshop live gaat is niet bekend, maar het werk eraan is volgens het verslag grotendeels voltooid. Er zijn plannen voor webshops in andere productgroepen waar Wehkamp al een aanbod in heeft. Naast eigen webshops bereidt Wehkamp zich ook voor op ‘verdere overnames om onze sterke logistieke expertise, portfolio en productaanbod aan een nog bredere klantengroep aan te bieden’. In het FD meldt cfo Frank van Valderen dat Wehkamp in staat is om - afhankelijk van de grootte - één of twee overnames per jaar te gaan doen.