Twinkle | Digital Commerce

ACM stelt leidraad P2B verordening op

2022-05-18
1000562
  • 1:02

De Autoriteit Consument & Markt concludeert op basis van een marktverkenning dat marktplaatsen, zoekmachines en boekingssites meer duidelijkheid wensen over hoe ze invulling moeten geven aan de P2B(Platform-to-Business) verordening. De marktwaakhond gaat daarom een leidraad opstellen.

De verordening ging halverwege 2020 in, en reguleert de wijze waarop online verkoopplatformen met hun zakelijke gebruikers moeten omgaan. Volgens de ACM kwam uit een verkenning echter naar voren dat de open normen van de P2B verordening in de praktijk op verschillende manieren worden uitgelegd. ‘Met een leidraad kunnen we duidelijkheid geven over hoe de ACM deze normen als toezichthouder zal interpreteren, zodat het voor platforms helder is wat ze moeten doen en hun zakelijke klanten weten waar ze recht op hebben’, aldus ACM-bestuurslid Manon Leijten.

Een andere reden dat een leidraad wordt opgesteld is dat er binnenkort een wetsvoorstel naar de Raad van State wordt gestuurd waarin wordt voorgesteld dat de ACM toezicht gaat houden op de naleving van de P2B verordening. De ACM wil met de leidraad vooral zorgen dat voor iedereen helder is hoe de verordening moet worden geïnterpreteerd.

Lees ook: 'Nieuwe regels: de P2B verordenig' (Twinkle 10 2020)