Twinkle | Digital Commerce

'Streepje voor met een boek'

2022-05-18
1000562
  • [ingezonden artikel]
  • 2:36

Zelfstandig interim jurist Kune Burgers was mede-eigenaar van vergelijkingswebsite Tandarts.nl. In een aantal Twinkles doet hij zijn belevenissen bij de oprichting en beginjaren van de start-up uit de doeken. Dit is het vierde en laatste deel van de tweede serie: inspiratie.

Tekst: Kune Burgers

Van de werkzaamheden voor een website over tandheelkunde spatten de vonken niet de hele tijd af. Ik noem er een paar: een tekst over de nieuwste biologische tandpasta schrijven, de database aanvullen met nieuwe tandartspraktijken, een klant voor de derde keer nabellen of hij zo vriendelijk wil zijn om de factuur te betalen of een tandartsassistente uitleggen dat ze de caps lock-toets uit moet zetten om in te loggen. Het was een dieptepunt voor mij als een klant de samenwerking opzegde. Uiteraard wilden we graag groeien en we dachten alleen maar aan meer tandartspraktijken als klant. Elke opzegging was een klap in mijn gezicht. De gedachte om te stoppen is meerdere malen bij me opgekomen. Maar even zo vaak ben ik doorgegaan.

Miljoenenbedrijf

Op één van mijn moeilijkste momenten in mijn carrière als ondernemer las ik het verhaal van de oprichter van Nike. In Shoedog beschrijft Phil Knight tegen welke problemen hij aanliep in de eerste jaren na oprichting van het bedrijf. Ook hij had voortdurend financiële problemen. Ook hij had een baan naast zijn bedrijf om te zorgen voor meer financiële armslag voor zijn gezin en het bedrijf. Ook hij bouwde zijn bedrijf op door in de beginfase klant voor klant zelf te benaderen. Het was zo herkenbaar. Geïnspireerd las ik verder in het boek. Ik sloeg de laatste paar bladzijden om en ineens was Nike een miljoenenbedrijf geworden. Zie je wel, het was vooral een kwestie van doorzetten. En dat deed ik. De volgende morgen begon ik meteen met het bellen van tandartspraktijken. Of ze klant wilde worden.

80/20-regel

Ik herinner me het boek over Gerard Heineken van Annejet van der Zijl nog goed. Hij richtte in de negentiende eeuw een bierfabriek op. Daarna gaf hij geld voor de bouw van het Rijksmuseum en het Paleis voor de Volksvlijt in Amsterdam. Zoiets wilde ik ook. En hup, daar ging ik weer aan de slag met het inkloppen van alle adreswijzigingen van de tandartspraktijken. Een klusje dat ik al maanden had uitgesteld. Maar ook door het boek van Tim Feriss, The 4-Hour Workweek, raakte ik in alle staten. Hij beschreef hoe hij het Pareto-principe in zijn bedrijf toepaste. Door zich alleen te richten op de klanten die goed zijn voor 80 procent van de inkomsten, zou je een stuk efficiënter en productiever kunnen gaan werken. Het gaf me nieuwe energie om de facturen voor de omzetbelasting van het afgelopen kwartaal bij elkaar te zoeken. Bill Gates leest een boek per week. Ook van Warren Buffet is bekend dat hij dol is op lezen. Ondernemers die lezen hebben gewoon een streepje voor. Zo liet ik me vaker door een boek inspireren als ik weer eens op mijn tandvlees liep.

Kune Burgers is zelfstandig interim jurist, www.burgtlegal.nl. Hij deed de afgelopen jaren opdrachten voor Rabobank, De Brauw Blackstone Westbroek en KLM. Van 2011 tot en met 2019 was hij mede-eigenaar van een internetbedrijf. Kune studeerde rechten en bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.