Twinkle | Digital Commerce

Groei online omzet ‘laagste in zeven jaar’

2021-11-19
1000562
  • [nieuws]
  • 1:00

De maanden juli, augustus en september zorgden gezamenlijk voor een online omzetgroei in de detailhandel van 10 procent. Dat is de laagste omzetgroei in zeven jaar tijd.

Dat blijkt uit de detailhandelscijfers van het CBS. Opvallend is dat de omzettoename van pure webwinkels in dat kwartaal hoger lag dan die van de zogeheten multichannelers, waarbij het zwaartepunt niet op online ligt. In de voorgaande jaren was dat juist andersom.

De online omzet van bedrijven die actief zijn in de verkoop van voedingsmiddelen en drogisterijartikelen nam in het derde kwartaal met ruim 18 procent het sterkst toe. Ook kledingwebshops zagen de omzet harder dan het gemiddelde stijgen, met ruim 16 procent. Online elektronicazaken zagen de omzet juist met 15 procent afnemen.

De online detailhandelscijfers zijn dit jaar sowieso lager dan in voorgaande jaren, omdat ze vergeleken worden met dezelfde periode een jaar eerder. Het is bekend dat vorig jaar uitzonderlijke omzetstijgingen door webwinkels werden gerealiseerd. Zo ook te zien in onderstaande grafiek.

De omzet van de totale detailhandel steeg in het derde kwartaal met ruim 3 procent. Vooral kleding- en schoenenwinkels zetten meer om.