Twinkle | Digital Commerce

Corona stuwt Twinkle100 tot ongekende hoogte

2021-10-15
1000562
  • [nieuws]
  • 2:15

De grootste online verkopers in Nederland zagen in 2020 hun omzet groeien met ruim 45 procent. Met een omzet van 3,3 miljard euro is bol.com opnieuw lijstaanvoerder van de Twinkle100 en loopt nog verder uit op Coolblue en Albert Heijn.

De redactie van Twinkle rangschikt jaarlijks de grootste online verkopers in Nederland in de Twinkle100, in samenwerking met het Centre voor Market Insights (CMI) van de Hogeschool van Amsterdam. Vandaag, tijdens e-commerce event Shopping Today, wordt de veertiende editie gepresenteerd.

Koploper bol.com verkocht voor bijna 2 miljard euro meer dan Coolblue, de nummer twee van de lijst. Het bedrijf van Pieter Zwart ziet de concurrentie snel dichterbij komen: Albert Heijn (nummer drie) is hard op weg om de tweede plek op het podium naast Ahold Delhaize-zuster bol.com in te nemen. Zalando en wehkamp maken de top-5 compleet. Amazon behoudt, ondanks de opening van een volledig Nederlandse webshop, de zesde plaats. Jumbo zag zijn online omzet wederom stijgen en behoudt plek zeven, gevolgd door de snel opkomende concurrent Picnic (vorig jaar nog op dertien). De Bijenkorf blijft staan op de negende positie. Maaltijdbezorger HelloFresh completeert de top-10 (vorig jaar op twintig) als tweede nieuwkomer, met een omzet van 350 miljoen euro.


Ranking op basis van online verkopen in Nederland in 2020 en 2019, ex btw en retourorders, inclusief platformverkopen.

In de Twinkle100 zijn in totaal 250 e-commercespelers gerangschikt. Niet alleen de top-10 zag de omzet flink toenemen. De bedrijven in deze uitgave verkochten samen voor 20.905.726.000 euro online in Nederland; dat is een groei over de hele linie van 45,2 procent ten opzichte van 2019 (14.391.123.000 euro). Ten opzichte van 2017 is zelfs een verdubbeling bereikt. De ondergrens voor opname ligt op 11 miljoen euro, zo’n 3,5 miljoen euro hoger dan vorig jaar.

Hoewel vrijwel ieder e-commercebedrijf in 2020 de online omzet zag stijgen, profiteerde de ene sector meer dan de andere. De sterkste groei werd doorgemaakt door e-commercebedrijven die actief zijn in home & living; oftewel alles wat te maken heeft met de inrichting van huis en tuin. Een jaar geleden telde die categorie 54 noteringen, dit jaar haalden zeventig bedrijven de lijst. Met name tuincentra en bouwmarkten zagen de online verkopen flink toenemen. Een andere categorie die snel groeide is boodschappen- en maaltijdbezorgers. Online supermarkt Crisp is met een geschatte omzet van 105 miljoen euro de hoogste nieuwe binnenkomer in de top-100 (op positie 38).

Twinkle-hoofdredacteur Daniël Verheij: ‘De invloed van de coronapandemie op de omzetcijfers is niet te onderschatten. Het zorgde voor veranderingen in ons online koopgedrag en dat is duidelijk terug te zien in deze lijst. Voor het eerst staan er bijvoorbeeld vier food-spelers in de top-10 van de Twinkle100. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.’