Amazon komt met plannen om geretourneerde orders en overstock een tweede kans te geven. Met twee nieuwe “Fulfilment by Amazon” programma’s zegt de internetgigant te willen bijdragen aan een circulaire economie. De timing is opvallend: twee maanden terug kwam het bedrijf in opspraak vanwege de massale vernietiging van overstock en geretourneerde items.
Amazon wil het voor verkopers op het platform makkelijker maken om geretourneerde orders of overstock te verkopen. Het bedrijf verwacht hiermee op termijn op jaarbasis 300 miljoen producten een tweede leven te geven. Zo wordt het mogelijk om restproducten direct te verkopen aan opkopers. Een andere nieuwe mogelijkheid is om producten die geretourneerd worden opnieuw op Amazon aan te bieden als “gebruikt product”. Geretourneerde bestellingen worden dan automatisch terugbezorgd bij Amazon, waar ze vervolgens worden aangemerkt als “Als nieuw”, “In zeer goede staat”, “In goede staat” of “acceptabel”. De verkoper mag vervolgens op basis van die status de nieuwe “gebruikte” prijs bepalen.
Het programma is inmiddels al gelanceerd in het Verenigd Koninkrijk en zal tegen het einde van het jaar ook in de VS beschikbaar worden. In 2022 wordt het ook verwacht in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Of het ook in Nederland beschikbaar wordt is nog niet bekend.
Vernietiging
Eerder dit jaar ontdekte nieuwszender ITV dat Amazon jaarlijks miljoenen producten vernietigt. De reden is volgens ITV het bedrijfsmodel van de online gigant. Veel leveranciers maken gebruik van de magazijnen van de webwinkel. Maar hoe langer de producten blijven liggen, hoe meer er moet worden betaald om ze op te slaan. Uiteindelijk is het vaak goedkoper om de goederen, voornamelijk die van buitenlandse leveranciers, af te voeren.
Met het gratis retourneren wordt het voor consumenten wel heel gemakkelijk gemaakt om de bestelde artikelen te retourneren. Hoe vaak komt het niet voor dat de consument als reden geeft: verkeerd besteld, of: toch niet nodig, of: elders goedkoper. Door de retourkosten door de consument te laten betalen, roep je een halt toe aan al deze verspilling. Bekijk de zeer goede documentaire maar eens terug van Tegenlicht: "" Op volle retouren"". https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2019-2020/Op-volle-retouren.html Onze politiek is zogenaamd zo goed bezig met milieu (minder plastic) en klimaat, maar houdt totaal geen rekening mee met deze verspilling. Miljoenen artikelen worden dagelijks bij consumenten aan huis geleverd. Een groot gedeelte wordt weer geretourneerd. Artikelen die vernietigd kunnen worden, al die bestelbusjes die door de straten rijden en dan al dat verpakkingsmateriaal. Heel fijn, zeker dat kopen op internet, maar funshoppen mag zeker een prijs hebben. Dan is het denk ik wel snel afgelopen.
Dit is natuurlijk het paard achter de wagen spannen. Stop eerst maar eens met dat gratis verzenden en retourneren. De consument denkt niet meer na over een aankoop en bestelt maar raak, het kost toch niets. Bereken gewoon een normale prijs voor de verzendkosten, verzenden is niet gratis en heeft een grote impact op ons milieu. Wetgeving in deze zou op zijn plaats zijn.