Twinkle | Digital Commerce

Amazon wil halt toebrengen aan massavernietiging retours

2021-08-05
1000562
  • [nieuws]
  • 1:28

Amazon komt met plannen om geretourneerde orders en overstock een tweede kans te geven. Met twee nieuwe “Fulfilment by Amazon” programma’s zegt de internetgigant te willen bijdragen aan een circulaire economie. De timing is opvallend: twee maanden terug kwam het bedrijf in opspraak vanwege de massale vernietiging van overstock en geretourneerde items.

Amazon wil het voor verkopers op het platform makkelijker maken om geretourneerde orders of overstock te verkopen. Het bedrijf verwacht hiermee op termijn op jaarbasis 300 miljoen producten een tweede leven te geven. Zo wordt het mogelijk om restproducten direct te verkopen aan opkopers. Een andere nieuwe mogelijkheid is om producten die geretourneerd worden opnieuw op Amazon aan te bieden als “gebruikt product”. Geretourneerde bestellingen worden dan automatisch terugbezorgd bij Amazon, waar ze vervolgens worden aangemerkt als “Als nieuw”, “In zeer goede staat”, “In goede staat” of “acceptabel”. De verkoper mag vervolgens op basis van die status de nieuwe “gebruikte” prijs bepalen.

Het programma is inmiddels al gelanceerd in het Verenigd Koninkrijk en zal tegen het einde van het jaar ook in de VS beschikbaar worden. In 2022 wordt het ook verwacht in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Of het ook in Nederland beschikbaar wordt is nog niet bekend.

Vernietiging

Eerder dit jaar ontdekte nieuwszender ITV dat Amazon jaarlijks miljoenen producten vernietigt. De reden is volgens ITV het bedrijfsmodel van de online gigant. Veel leveranciers maken gebruik van de magazijnen van de webwinkel. Maar hoe langer de producten blijven liggen, hoe meer er moet worden betaald om ze op te slaan. Uiteindelijk is het vaak goedkoper om de goederen, voornamelijk die van buitenlandse leveranciers, af te voeren.