Twinkle | Digital Commerce

‘Amazon vernietigt jaarlijks miljoenen producten’

2021-06-22
1000562
  • [nieuws]
  • 1:39

Online gigant Amazon vernietigt in het Verenigd Koninkrijk naar verluidt elk jaar miljoenen onverkochte producten, die vaak nog nieuw en ongebruikt zijn.

Dat ontdekte het Britse ITV News, dat in het geheim videobeelden maakte in één van de 24 Britse fulfilmentcentra van de webshop. Het gaat om producten die niet zijn verkocht of geretourneerd door een klant. Een anonieme ex-werknemer bevestigt aan ITV dat het om 130.000 items per week gaat: ‘Er is geen duidelijke reden voor wat wordt vernietigd: Dyson-fans, stofzuigers, af en toe een MacBook en iPad; onlangs nog 20.000 Covid-maskers in hun verpakking. Over het algemeen is 50 procent van alle artikelen ongeopend en zit nog in de krimpfolie. De andere helft is geretourneerd en in goede staat.’

Bedrijfsmodel

De zender kreeg ook een gelekt document in handen waarin staat dat er in een week in april meer dan 124.000 items vernietigd moesten worden. In dezelfde periode kregen slechts 28.000 artikelen het label ‘doneren’. De reden achter de praktijken van Amazon is volgens ITV het bedrijfsmodel van de online gigant. Veel leveranciers maken gebruik van de magazijnen van de webwinkel. Maar hoe langer de producten blijven liggen, hoe meer er moet worden betaald om ze op te slaan. Uiteindelijk is het goedkoper om de goederen, voornamelijk die van buitenlandse leveranciers, af te voeren.

Amazon ontkent

Ondertussen ontkent Amazon de aantijgingen en zegt geen producten naar de vuilstort te sturen. ‘We werken aan een doel om geen product weg te gooien en onze prioriteit is om door te verkopen, te doneren aan liefdadigheidsorganisaties of onverkochte producten te recyclen,’ aldus de webwinkel in een reactie. Premier Boris Johnson heeft aangegeven dat er onderzoek gedaan zal worden naar de kwestie.