Twinkle | Digital Commerce

Instabox start pakketbezorging in Nederland

2021-05-20
1000558
  • [nieuws]
  • 2:03

Techbedrijf en pakketbezorger Instabox komt naar Nederland en neemt Red je Pakketje over. De Zweedse bezorgdienst zal de komende jaren 2000 tot 3000 pakketkluizen in ons land plaatsen.

De start van Instabox op de Nederlandse markt gaat gepaard met de overname van Red je Pakketje. Waar Instabox zich onderscheidt met een netwerk van pakketkluizen, specialiseerde Red je Pakketje zich in Nederland op het gebied van zelfde-dag leveringen. ‘Met Instabox zijn we in staat verder te groeien en onze dienstverlening uit te breiden met de snelste bezorging in de markt’, stelt Sam Rohn, oprichter van Red je Pakketje. ‘Of de gebruiker nu kiest voor thuisbezorging of levering in een pakketkluis. Dit gaat voordelen opleveren voor zowel de winkelier als hun klanten. We weten dat 77 procent van de aankopen wordt stopgezet vanwege een gebrek aan goede bezorgopties. We willen dat verbeteren en een branche die is gevormd door traditionele postbedrijven veranderen.’

We weten dat 77 procent van de aankopen wordt stopgezet vanwege een gebrek aan goede bezorgopties – Sam Rohn

Netwerk van pakketkluisjes

Instabox exploiteert een groot netwerk van pakketkluisjes in Scandinavië. Met partners als H&M en IKEA levert Instabox de online aankopen van miljoenen consumenten, voornamelijk via kluisjes maar ook via emissievrije bezorging per fiets. Door real-time, end-to-end tracking van alle leveringen is bij elke stap in het proces optimalisatie mogelijk. Consumenten kunnen zo tot op het laatste moment kiezen waar ze hun pakketje laten leveren en kunnen gebruik maken van de kluisjes om aankopen te retourneren.

Door de overname van Red je Pakketje kan Instabox direct diensten bieden als pakketsortering, last mile delivery, thuisbezorging, leveringen bij pakketautomaten, retourservices zonder labels en flexibiliteit om tijdens de levering de bestemming te veranderen. In juni zullen de eerste kluisjes worden geplaatst en vanaf de zomer kunnen winkeliers de bezorgdienst aanbieden. Opvallend: Instabox volgt in de voetsporen van landgenoot Budbee, dat in 2019 de stap zette naar Nederland.

Kluis aan kluis
Levering aan kluisjes is een algemene trend in heel Europa, maar Nederland heeft nog een inhaalslag te slaan. Terwijl sommige landen zoals Polen en Duitsland 10-30 kluisjes per 100.000 inwoners hebben, telt Nederland volgens cijfers van Instabox minder dan 2 kluisjes per 100.000 inwoners. Daarin lijkt nu snel verandering te komen met de komst van Instabox, maar ook door andere spelers in de markt. Zo liet De Buren eerder dit jaar weten 3000 pakketkluiswanden in ons land te gaan plaatsen; Instabox’ landgenoot Budbee plaatste eerder deze maand kluisjes op 100 locaties. En ook Albert Heijn en Bol.com experimenteren met pakketkluiswanden in de supermarkten.