Twinkle | Digital Commerce

Deal or no-deal: is jouw business voorbereid op Brexit?

2020-10-07
1000562
  • [visie]
  • 2:58

De coronacrisis heeft gezorgd voor een piek in e-commerce. Tegelijkertijd kregen de Brexit-voorbereidingen hierdoor bij twee derde van de Britse bedrijven geen prioriteit. Inmiddels begint de tijd te dringen.

Tekst: Martin Meacock

Formeel gezien zijn de Britten al uit de Europese Unie vertrokken, maar tot het einde van dit jaar geldt een transitieperiode waarin het Verenigd Koninkrijk qua handel nog wordt gezien als lidstaat. Dat betekent dat er vanaf 1 januari 2021 grote veranderingen gaan plaatsvinden die ook voelbaar zijn voor jouw klanten. Als online retailer doe je er daarom goed aan om je hierop voor te bereiden. In dit blog noem ik drie aspecten waarmee je de impact van Brexit op jouw business kunt minimaliseren.

Administratieve last door douaneaangifte

Bij leveringen van of naar het Verenigd Koninkrijk krijg je vanaf 1 januari te maken met douaneprotocollen. Vergis je niet in de administratieve last die douaneaangiftes met zich meebrengen. Veel bedrijven, met name in het mkb, hebben nog niet eerder handelgedreven met landen buiten de EU en hebben hun processen hier nog niet op ingericht. Het opsturen van een pakket naar het Verenigd Koninkrijk wordt straks echter een stuk ingewikkelder. Iedere zending moet apart worden aangegeven en dat is een tijdrovend proces. Als retailer heb je hierin twee opties: de aangiftes zelf doen of uitbesteden. De laatste optie is ingewikkeld door de enorme toename in vraag naar douane-experts, waardoor er relatief gezien nog maar weinig partijen beschikbaar zijn die dit van je kunnen overnemen. Wie het zelf wil doen, doet er goed aan om het gebruik van een softwaresysteem te overwegen. Deze kan de verschillende douaneprotocollen stroomlijnen én versnellen. Zo voorkom je een situatie waarin last minute bergen papierwerk verzet moeten worden.

Tarieven en belastingen

Brexit brengt logischerwijs ook financiële gevolgen met zich mee, bijvoorbeeld op belastingen en accijnzen. Momenteel hoef je enkel btw af te dragen bij producten die €22 of meer kosten. Straks zal dit ook het geval zijn bij producten onder dit bedrag. Voor het afdragen van deze btw ben je als retailer zelf verantwoordelijk. Weet je al wat dit voor jouw bedrijf betekent? En heb je al bedacht of en hoe je dit gaat doorrekenen aan de klant? Om niet in situaties terecht te komen waarin jij of je klant wordt verrast met bijkomende kosten, doe je er goed aan om nu al na te denken over de gevolgen van de veranderende tarieven. Retailers die zelf beschikken over een douanesoftware, kunnen de veranderingen integreren met hun e-commerceplatform en kunnen zo altijd realtime actuele prijzen communiceren richting de klant.

Beperken van vertragingen

Tot slot wil je vertragingen op leveringen natuurlijk zo veel mogelijk beperken. Daarvoor moet je in kaart brengen welke impact Brexit heeft op jouw supply chain. Ga na welke route jouw producten afleggen, welke eisen vervoerders of havens stellen en wat dit voor jouw business betekent. Het kan bijvoorbeeld tijd besparen om in plaats van vijf kleine, één grote vracht per week te transporteren. Ook kun je bureaucratie omzeilen door distributiecentra te verplaatsen van het Verenigd Koninkrijk naar de Europese Unie. Dit verkleint de kans op vertragingen en dus ook de kans dat klanten straks onnodig lang op hun pakketten hoeven te wachten.

De tijd tikt

Over slechts drie maanden is het einde van de transitieperiode een feit. Begin daarom liever vandaag dan morgen met het treffen van de nodige voorbereidingen. Zo voorkom je dat je straks in korte tijd bergen werk te verzetten hebt én bovendien achteraan in de rij staat voor toegang tot systemen of douane-experts. Met alle negatieve gevolgen voor jouw klanttevredenheid van dien. Wil je blijven profiteren van de piek die gaande is binnen e-commerce? Zorg er dan voor dat de impact op jouw klanten wordt beperkt door jouw business vóór 1 januari Brexit-ready te maken.

Martin Meacock is Directeur Product Management bij Descartes