Twinkle | Digital Commerce

Brexit kost VK koppositie in crossborder e-commerce

2022-03-31
1000562
  • 1:09

De crossborder verkopen van het Verenigd Koninkrijk daalde vorig jaar als gevolg van de Brexit tot een historisch dieptepunt. In totaal verkocht het online voor omgerekend 29 miljard euro over de grens, 12 procent minder dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit onderzoek van platform Cross-Border Commerce Europe. Als gevolg van de Brexit en de daarbij horende btw-voorschriften, invoerrechten, logistiek en retourzendingen moet het VK nu zijn nummer 1-positie als belangrijkste Europese land voor cross-border verkopen afstaan aan Duitsland. Nederland vinden we terug op plek 5.

In de Top 500 Cross-Border Retail Europe, een jaarlijkse ranking van de 500 grootste crossborder webshops van het onderzoeksplatform, is daarnaast sprake van een forse daling van het aantal Britse shops. In 2020 stonden nog 100 retailers in die lijst, een jaar later waren dat er 68.

De Europese crossbordermarkt wordt gedomineerd door Duitse en Scandinavische retailers en merken. De top-3 bestaat uit Ikea, H&M en Lego, gevolgd door de drie Duitse bedrijven Zalando, Lidl en About You. De top-10 is goed voor ruim een vijfde van de totale Europese crossborder omzet. In totaal komt die omzet neer op 171 miljard euro, een stijging van 17 procent ten opzichte van 2020. Voor het lopende jaar wordt een omzetstijging van 30 procent verwacht.