Twinkle | Digital Commerce

Robotleveringen bij Alibaba

2020-09-23
1000562
  • 1:16

Alibaba gaat vanaf volgend jaar pakketjes afleveren met zelfrijdende robots die zelf de weg vinden. De robot heeft de naam Xiaomanlv gekregen, wat vrij vertaald ‘kleine bekwame ezel’ betekent.

Tijdens de jaarlijkse Apsara-conventie onthulde Alibaba de autonome robot. Deze kan 50 pakketten tegelijk vervoeren en 100 kilometer afleggen na één keer opladen. De robot kan zich blijven voortbewegen, ook als het GPS-signaal zwak is of wegvalt. Daarnaast kan het obstakels ontwijken en anticiperen op bewegingen van andere weggebruikers en voertuigen, zo weet Usine Digitale. Wanneer klanten een bestelling plaatsen, kunnen ze zelf een bezorgtijdstip kiezen. Wanneer de robot arriveert, krijgen klanten een melding en kunnen ze hun pakketje ophalen met een code.

Last mile

‘De trends in nieuwe retail- en onlinediensten hebben de vereisten voor bezorgdiensten verhoogd, waarbij het aantal bezorgingen per dag in de nabije toekomst naar verwachting meer dan een miljard zal bedragen. Last mile delivery is het duurste en meest inefficiënte onderdeel van de hele supply chain’,  vertelde Jeff Zhang, ceo van Alibaba Cloud Intelligence, volgens South China Morning Post tijdens het evenement.

60 miljard

Volgens het Chinese State Post Bureau is de vraag naar koeriersdiensten in China hard gestegen, met meer dan 60 miljard bezorgde pakketten in 2019. Dat is een stijging van 20 procent ten opzichte van 2018. Het is nog niet bekend waar de robots zullen gaan leveren, maar er staan duizenden plaatsen in China op de planning. In de toekomst wil Alibaba de last-mile-oplossing ook ter beschikking stellen voor lokale pakketbezorgers.