Twinkle | Digital Commerce

Overheid overweegt staatssteun aan Hema

2020-06-05
1000562
  • [nieuws]
  • 1:03

De overheid is in gesprek met Hema en diens schuldeisers en onderzoekt de mogelijkheden om de keten te redden van de afgrond.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft enkele weken geleden zakenbank Lazard ingehuurd om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor het noodlijdende Hema, bijvoorbeeld in de vorm van garanties op leningen. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van ingewijden. Topman Tjeerd Jegen riep verhuurders en leveranciers eind maart al op om flexibel te zijn omdat hij vreesde voor het voortbestaan van Hema.

Werkgelegenheid

Een belangrijke reden voor het redden van Hema is de werkgelegenheid, zo bevestigt een anonieme bron aan de krant: ‘Den Haag houdt de situatie rond Hema al maanden scherp in de gaten omdat het een grote werkgever is.’ De winkelketen heeft in Nederland 9500 mensen in dienst. Naast de werkgelegenheid speelt ook de leefbaarheid van de binnensteden mee.

Eigenaarschap

De winkelketen zit in grote financiële problemen en heeft al jaren een schuld die inmiddels is opgelopen tot 750 miljoen euro. De coronacrisis verergerde de problemen bij het bedrijf. Een groep obligatiehouders die 600 miljoen euro heeft uitstaan bij het bedrijf is bereid de helft van hun vordering weg te strepen in ruil voor eigenaarschap van Hema.