Twinkle | Digital Commerce

Toch geen verbod op uitverkoop

2020-05-25
1000562
  • 0:54

Er komt toch geen verbod op uitverkoop voor winkeliers. Een meerderheid in de Tweede Kamer was voor zo’n verbod, om kleine winkeliers te beschermen. Maar dit blijkt juridisch niet haalbaar.

Dat laat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat weten aan RTL Z. Het verbod zou gelden voor alle non-foodretailers, zowel online als fysieke winkels. Maar omdat de regels hiervoor aangepast moeten worden, kan dat niet op de korte termijn. Het verbod zou moeten gelden tot 1 juli.

Een spoedwet zou ook een oplossing kunnen zijn, maar zelfs dat duurt nog enkele maanden, stelt een woordvoerder. Deze moet zowel door de Eerste als Tweede kamer worden goedgekeurd.

Branchevereniging Thuiswinkel.org liet eerder al weten niets te zien in een totaalverbod op uitverkoop. Webwinkeliers moeten zelf de keuze hebben of ze al dan niet een uitverkoop houden. Een algeheel verbod schiet zijn doel voorbij, vindt de organisatie. Wel riep Thuiswinkel.org webwinkeliers op om geen uitverkoop te houden, en in ieder geval te wachten tot na 1 juni.