Twinkle | Digital Commerce

V&D weer open: nog meer schade?

2017-11-08
180101
  • 1:26

‘Het drama (van) V&D’, er is inmiddels heel wat over gezegd en geschreven. De impact is dan ook behoorlijk: te beginnen natuurlijk met de 10.000 mensen die hun baan na het mislukken van de doorstart, definitief kwijt zijn geraakt. Een groot persoonlijk drama. En toen kwam daar de nasleep.

Vele leveranciers gingen het schip in, met soms faillissement tot gevolg. Nog meer mensen op straat. Zo werden Aktiesport en Perry Sport ook ‘meegesleurd’ het faillissement in. Opeens werd de afhankelijkheid van shop in shops wel heel duidelijk, en bleek het terugkrijgen van goederen die in consignatie geleverd waren ook moeilijker en/of duurder dan gedacht.

Daar houdt het natuurlijk niet bij op, want om maar eens wat zaken te noemen zullen ook (medewerkers van) het schoonmaakbedrijf van V&D, de vastgoedeigenaren en winkels die afhankelijk waren van ‘V&D traffic’ de klap voelen.

Deze week ging V&D dan weer - tijdelijk - open, met halflege winkels en flinke kortingen. De koopjagers stonden in de rij (nu wel) om de rekken te plunderen. Gezien de advertenties in de grote kranten precies waar op gehoopt werd. Alles om zoveel mogelijk geld in de kas van de curatoren te krijgen. Geld dat naar de schuldeisers gaat, waarschijnlijk dus voor een groot gedeelte naar oud-eigenaar Sun Capital.

Wat ik me vooral afvraag bij het zien van dit finale prijzencircus: wat gaan anderen hiervan merken? Als er nu enorme voorraden kinderkleding, servies, bedtextiel en horloges doorheen gaan, betekent dat misschien wel magere maanden voor omliggende retailers in die segmenten. Zal de rollende sneeuwbal nog één keer schade maken voordat deze definitief tot stilstand komt? Misschien moeten we als webshops in elk geval blij zijn dat de uitverkoop uitsluitend offline plaatsvindt.