Twinkle | Digital Commerce

‘Rente kopen op afbetaling tijdelijk lager’

2020-05-19
1000562
  • 1:14

De rente op online kopen op afbetaling wordt tijdelijk teruggebracht van 14 naar 10 procent. Het is de bedoeling dat dit in ieder geval tot het einde van het jaar wordt ingevoerd, schrijft De Telegraaf.

Achterliggende gedachte is dat consumenten, die in financieel zwaar weer zitten door de coronacrisis, op deze manier tegen lagere prijzen noodzakelijke producten zoals koelkasten en wasmachines kunnen kopen.

De stap zou op advies van het Nibud zijn genomen. Om te voorkomen dat kwetsbare huishoudens voor onnodig hoge kosten komen te staan. Volgens Hoekstra moest er wel worden gezocht naar een balans. Zo moet het volgens hem ook weer niet te aantrekkelijk worden voor mensen om geld te lenen. Met als gevolg dat schulden juist oplopen. Eerder dit jaar waarschuwde Hoekstra webwinkeliers al om meer te doen aan het voorkomen van betalingsachterstanden onder klanten. Zo zou 26 procent van de Nederlanders die op afbetaling koopt bij een webshop, daar een betalingsachterstand aan overhouden.

Onderzoek

Volgens het Nibud kan een te drastische verlaging van de rente ervoor zorgen dat sommige kredieten niet meer aangeboden worden en looptijden langer worden. Het is de bedoeling dat de maatregel, die alleen voor nieuwe kredieten geldt, per augustus ingaat en in ieder geval tot het einde van het jaar blijft duren. Dit wordt gedaan om de effecten van de maatregel te bekijken. Een extern bureau doet ondertussen volgens de krant onderzoek naar een blijvende verlaging.