Twinkle | Digital Commerce

New York legt commissie foodbestelapps aan banden

2020-05-14
1000562
  • [nieuws]
  • 1:16

New York City heeft een limiet gesteld aan het bedrag dat foodbestelapps in rekening kunnen brengen bij deelnemende restaurants.

Foodbestelapps in New York City mogen voortaan nog maar 20 procent commissie vragen aan restaurants die zijn aangesloten bij de app. De regeling is van toepassing in noodsituaties waarbij restaurants moeten worden gesloten, zo schrijft de BBC. Andere Amerikaanse steden als San Fransisco, Washington en Seattle hebben ook strengere regels ingevoerd voor de apps.

Pandemie

De gemeenteraad van New York was al begonnen met het bespreken van de commissiekwestie voordat de pandemie toesloeg. De crisis zorgde echter voor nieuwe urgentie, omdat veel restaurants voor hun omzet afhankelijk werden van apps voor voedselbezorging als Grubhub, Doordash en UberEats. Die apps brengen momenteel commissies in rekening van meer dan 30 procent.

Onhoudbaar

George Constantinou, die restaurants runt in New York en New Jersey, vertelde aan de BBC in april dat hij probeerde te onderhandelen over lagere tarieven voor zijn bedrijf en beschreef de commissies als onhoudbaar. 'Als je een volledig restaurant hebt en je betaalt al voor je koks en je personeel, is dat één ding, maar als je een leeg restaurant hebt, doet het je pijn', zei hij.

Kosten verhogen

Grubhub, de grootste speler op de Amerikaanse markt waarschuwt dat de regeling de kosten voor klanten kunnen verhogen en de kansen voor werknemers verminderen. ‘Elk commisielimiet – ongeacht de duur daarvan- zal het bestelvolume bij lokale restaurants verlagen en de kosten voor kleine ondernemers en klanten verhogen. Daarnaast hebben bezorgers minder werkkansen en krijgen ze lagere lonen,’ aldus Grubhub.