Twinkle | Digital Commerce

De maatschappelijke rol van Chinese techbedrijven

2020-04-30
1000562
  • [opinie]
  • 1:22

In tijden van crisis komt maatschappelijke en financiële hulp hier in het westen vaak van overheden. Hoewel dat in China ook het geval is, pakken de Chinese techbedrijven proactief hun maatschappelijke rol, in bijvoorbeeld de strijd tegen het coronavirus.

Zo hebben Alibaba en JD.com in de zwaarst getroffen regio’s voor miljoenen yuans aan medische materialen getransporteerd en gedoneerd. De hulp bereikte zelfs ver afgelegen dorpjes, waar werd bezorgd via drones. Ook werden winstoogmerken aan de kant gezet: commissies, rentes op leningen en transportkosten zijn opgeschort om lokale ondernemers zoveel mogelijk te steunen.

Voor de rest van het land zijn veel softwarepakketten gratis gemaakt voor bedrijven en scholen. Dit stelde werknemers en scholieren in staat om zonder zorgen hun werk en studie voort te zetten vanuit huis. Ook kleine ondernemers hebben dit omarmd: kappers zijn bijvoorbeeld online knipcursussen gaan geven, hiermee creëerden ze inkomsten en gaven ze de mensen thuis iets leuks te doen.

In de directe strijd tegen het coronavirus ontbreekt de tech in China ook niet. Zo hebben Alibaba en JD.com speciale platformen opgericht om de supply chain van medische materialen te coördineren. Verder werd voor het identificeren en opsporen van geïnfecteerde mensen de data van AliPay en WeChat grootschalig ingezet. Tot slot ondersteunen Baidu en Alibaba Cloud artsen met onderzoek en diagnose, zo zijn er al AI-modellen die op basis van een CT-scan een second opinion kunnen geven op een coronadiagnose.

Ondanks dat de techbedrijven een publiciteitsbelang hebben, blijft het fascinerend en inspirerend dat ze kosteloos technologie ter beschikking stellen en de maatschappij ondersteunen.