Twinkle | Digital Commerce

Amazon in Q1: omzet stijgt wel, maar winst daalt flink

2020-05-01
1000562
  • [nieuws]
  • 1:17

Amazon presenteert wisselende resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar. Aan de ene kant neemt de omzet toe, maar onder de streep blijft minder over. Ook verwacht het bedrijf in het huidige kwartaal nog minder winst.

De eerste drie maanden van 2020 leverde Amazon een omzet op van 75,5 miljard dollar, 26 procent meer dan een jaar geleden. De nettowinst daalt echter - met 1,1 miljard - van 3,6 naar 2,5 miljard dollar.

Verwachte winst wordt investering

Amazon geeft geen uitleg over de dalende winst in het eerste kwartaal, maar waarschuwt wel voor de resultaten van het tweede kwartaal. Vanwege het coronavirus moet het Amerikaanse bedrijf veel meer investeren om ervoor te zorgen dat ‘klanten producten ontvangen en werknemers worden beschermd.’ Normaal gesproken zou Amazon in het tweede kwartaal een winst van zo’n 4 miljard dollar verwachten, maar ceo Jeff Bezos verwacht die 4 miljard dollar te besteden aan corona-gerelateerd uitgaven. ‘En misschien iets meer.’ Het is dus goed mogelijk dat Amazon in het volgende kwartaalverslag een verlies presenteert.

Het bedrijf zelf verwacht een nettoresultaat in het lopende kwartaal tussen de -1,5 miljard en 1,5 miljard in de plus. ‘Er is momenteel veel onzekerheid in de wereld en de beste investering die we kunnen doen, is de veiligheid en het welzijn van onze honderdduizenden werknemers’, stelt Bezos. ‘Ik heb er vertrouwen in dat onze aandeelhouders onze aanpak begrijpen en dat ze in feite niet minder zouden verwachten.’