Twinkle | Digital Commerce

SIDN: 4.340 nepshops uit de lucht in 2019

2020-02-14
1000562
  • [nieuws]
  • 1:43

In het afgelopen jaar haalde Stichting Internet Domeinregistratie Nederland maar liefst 4.340 malafide webshops met .nl-extensies uit de lucht. De stichting maakt sinds een jaar gebruik van machine learning, en dat blijkt te werken.

Dat laat het bedrijf weten aan De Telegraaf. Sinds 2018 is de SIDN actief bezig met het opsporen van nepshops. In het eerste jaar was er nog sprake van een ‘grote schoonmaak’. Toen werd er een veelvoud (17.000) aan frauduleuze e-commercesites offline gehaald. Volgens een woordvoerder wordt het nu vooral bijgehouden.

Rotte appels

Dat ‘bijhouden’ doet de SIDN dus sinds een jaar middels machine learning, waarbij .nl-extensies doorlopend worden gescand en rotte appels eruit worden gevist. Onder andere e-mailadressen waarmee de shop wordt geregistreerd en het tijdstip van registratie worden in de gaten gehouden. Maar om een webwinkel als daadwerkelijk ‘nep’ te beoordelen is nog wel menselijk handelen nodig, aangezien sommige verdachte omstandigheden niet altijd betekenen dat een webshop malafide is. Maar de detectietool blijkt er niet vaak naast te zitten, aldus De Telegraaf. Het overgrote deel (79,3 procent) van de gedetecteerde .nl-extensies in de periode september tot en met december bleek inderdaad malafide te zijn.

Algemeen directeur Roelof Meijer van SIDN laat aan de krant weten dat consumenten nog wel goed op hun hoede moeten blijven voor nepshops. De internetoplichters doen namelijk hun uiterste best om de shop en de producten zo echt mogelijk te laten lijken. ‘Kijk bijvoorbeeld of de domeinnaam past bij de inhoud van de website, of de winkel bij de instanties bekend is en of er een KvK-registratie is.’

Consumentenbond

De SIDN is niet de enige organisatie die de strijd aangaat tegen nepwebwinkels. Ook de Consumentenbond is al langer bezig met het opsporen van malafide internetbedrijven. Zo haalde de bond in samenwerking met diezelfde SIDN in 2018 al een paar duizend malafide webwinkels uit de lucht. Naar schatting waren er destijds zo’n 25.000 tot 35.000 malafide webshop online. Hoeveel dat er nu zijn is niet bekend.

Meer over het detectiesysteem van de SIDN lees je in de rubriek ‘Onderzoek’ in het januarinummer van Twinkle.