Twinkle | Digital Commerce

Nog eens duizend malafide webshops offline

2019-04-12
1000562
  • [nieuws]
  • 1:07

De consumentenbond heeft nog eens duizend malafide webwinkels uit de lucht laten halen. Vorige maand werden al 850 shops offline gehaald.

De bond maakte eerder een lijst bekend met tweeduizend nepshops. Volgens de Consumentenbond was dat slechts het topje van de ijsberg. Naar verwachting zijn er zo'n 25.000 tot 35.000 malafide webshop die zich op Nederland richten, tegenover 90.000 betrouwbare webshops.

Excuses en bedrog

De nepshops doen vaak alsof ze zonnebrillen of kleding van dure merken verkopen, vaak voor goedkope prijzen. Als de klant heeft betaald, begint het lange wachten. Vaak met excuses en bedrog als gevolg. De shops kosten consumenten veel geld. De criminelen achter de webshops nemen vaak domeinnamen over waarvan de 'registrar' verlopen is, een partij die de website host.

Hostingpartijen

De meeste websites die in de samengestelde lijst voorkwamen, waren geregistreerd bij vier hostingpartijen. Een Nederlandse, Duitse, Indiase en Amerikaanse. De Nederlandse en Duitse partijen haalden eerder de 850 malafide webshops offline. De Indiase en Amerikaanse halen nu nog eens 1000 nepshops uit de lucht.

SIDN

De consumentenbond werkt in het onderzoek samen met Stichting Internet Domeinregistratie Nederland(SIDN). Die stichting heeft aangegeven te werken aan een geautomatiseerd systeem waarbij het malafide websites sneller en op grotere schaal kan opsporen en ze sneller offline kan laten halen. Tot voor kort werden malafide shops nog op basis van meldingen opgespoord.