Twinkle | Digital Commerce

Online fraudeurs slaan hun slag met fitnessartikelen

2020-06-08
1000562
  • [nieuws]
  • 1:18

Haltersets, loopbanden, trampolines, tafeltennistafels; allemaal producten die de laatste tijd gretig aftrek vinden in (digitaal) Nederland. Oplichters spelen slinks in op deze trend, waarschuwt de politie. ‘Er is een explosieve toename van online fraude met fitnessartikelen’, stelt teamleider Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie in het AD.

Sinds april ontving de politie bijna 800 aangiften van mensen die via valse webshops als fitbasic.nl en defitshop.nl zijn opgelicht bij het online bestellen van dergelijke artikelen. Ook het aantal webwinkels dat iPads, PlayStations en Dyson-stofzuigers beweert te verkopen, groeit trouwens hard. De webshops zien er op het eerste oog betrouwbaar uit, maar in werkelijkheid incasseren ze geld zonder producten te leveren. ‘Vorig jaar ontvingen we circa 7.000 aangiften van oplichting via webshops. Daarvan bleken er 3.200 voorbarig: die aangiften werden ingetrokken, bijvoorbeeld omdat het product alsnog werd opgestuurd’, vertelt Van der Linden.

De online oplichters gaan geraffineerd te werk door gebruik te maken van buitenlandse rekeningen en stromannen. De LMIO-teamleider adviseert consumenten dan ook om online op hun hoede te zijn. ‘Je hebt zelf invloed op je slachtofferschap. Als je een webshop niet kent, kijk dan eerst op politie.nl of deze op de lijst van verdachte sites staat. En zoek eerst even naar reviews oftewel beoordelingen van een site. Zijn die heel slecht, dan is het beter om er niet te kopen.’