Twinkle | Digital Commerce

Plugin Opgelicht?! herkent nepshops

2019-04-17
1000562
  • [nieuws]
  • 0:60

De Consumentenbond speurt al langer samen met verschillende organisaties zoals SIDN naar malafide webwinkels. Toch blijkt het voor consumenten niet altijd eenvoudig om direct een dergelijke nepshop te herkennen.

Daar heeft het AVROTROS-programma Opgelicht?! een oplossing voor gevonden. Consumenten kunnen vanaf nu een plugin downloaden die waarschuwt als ze op een site terechtkomen die bij het programma te boek staat als ‘malafide’. Wie op een dergelijke site komt, krijgt een waarschuwing in beeld te zien.

Daarnaast houdt de plugin bij of een webwinkel beschikt over een beveiligde verbinding. Heeft de site die niet, dan worden gegevens van consumenten onbeschermd verstuurd, waarschuwt het programma. Consumenten die dat willen, kunnen de plugin toevoegen aan hun Chrome-browser. Zij krijgen daarnaast meer informatie over veiligheid van de desbetreffende site.

Webwinkels populair onder internetcriminelen

Webcriminelen gebruiken regelmatig de namen van populaire webwinkels om consumenten op het verkeerde been te zetten. Zo bleek afgelopen week nog dat er 20.000 domeinnamen in Nederland zijn die sterke gelijkenissen tonen met de top-100 spelers uit de Twinkle100. Het SIDN liet onlangs weten bij 600 van de 20.000 onderzochte webwinkels sterke vermoedens van phishing te hebben.