Twinkle | Digital Commerce

Fakewebshops binnen week na domeinregistratie offline

2019-02-04
1024512
  • [nieuws]
  • 1:04

Van de 90.000 webshops in Nederland is naar schatting van het CBS grofweg een derde nep, opgezet om consumenten te duperen. Stichting Internet Domeinregistatie Nederland (SIDN) zet nu machine learning in om ze veel sneller offline te halen.

Onderzoeksafdeling SIDN Labs heeft een voorspellingsmodel ontwikkeld op basis van data. Dat wijst momenteel in meer dan 85 procent van de casussen correct uit of het om een fakewebshop gaat. Om die functionaliteit te vertalen naar de praktijk, heeft de organisatie het domeinregistratieproces aangepast: dat kan straks binnen vijf dagen doorkruist worden, in plaats van de huidige 35 dagen.

Recyclen

'De tool kijkt onder meer of een domeinnaam tegelijkertijd met andere domeinnamen geregistreerd werd of dat de domeinnaam al een keer geregistreerd was', aldus Moritz Müller, research engineer. 'En of er bepaalde keywords worden gebruikt. Zo blijkt bijvoorbeeld dat criminelen vaak recent opgeheven domeinnamen gebruiken, om hoger te eindigen in de zoekresultaten.'

Tackelen

Dankzij de nieuwe procedure hoopt SIDN dat het beduidend minder cybercriminelen lukt een domeinnaam voor een nepshop te deponeren. Ze duiken met name tijdens het feestdagenseizoen in groten getale op. Mede door de inzet van SIDN zijn in 2018 zo'n 5.000 nepshops offline gehaald.