Twinkle | Digital Commerce

Nederland absolute koploper betalen via wearables

2019-11-28
1000562
  • 1:13

Het aantal betalingen via wearables in Europa is in 2019 verachtvoudigd. Nederlanders maken het meest gebruik van deze manier van betalen, zo blijkt uit onderzoek van Mastercard.

De creditcardmaatschappij noemt de stijging van het gebruik van passieve wearables voor betalingen ‘fors’. Op dit moment is het in 26 Europese landen mogelijk om te betalen met bijvoorbeeld een ring, smartwatch of armband.

Nederland is de absolute koploper als het gaat om betalingen met wearables in Europa. 33 procent van alle Europese wearabletransacties in 2019 is gedaan in Nederland. Het gaat hierbij om zowel actieve wearables (met batterij) als passieve wearables (zonder batterij), zoals armbanden, ringen en traditionele horloges.

Top-10 Europese landen in wearabletransacties

1. Nederland
2. Verenigd Koninkrijk
3. Zwitserland
4. Rusland
5. Polen
6. Zweden
7. Tsjechië
8. Finland
9. Duitsland
10. Oekraïne

Australië

Als naar het wereldplaatje wordt gekeken, staat Nederland op de tweede plaats van de landen met de meeste wearabletransacties. Australië loopt voorop. Buiten Australië en de Verenigde Staten (op de achtste plaats) zijn alle landen van de wereldtop-10 Europees.

‘Internationale game-changer’

Contactloze betalingen blijken een internationale game-changer te zijn die met name in Europa aan populariteit wint, aldus Mastercard. 61 procent van alle Europese transacties in winkels is contactloos, een toename van 23 procent sinds het begin van 2018. De acceptatie van contactloze betalingen in retail is in dezelfde periode gestegen van 42 naar 70 procent.