Twinkle | Digital Commerce

SIDN ontdekt ruim 2.000 verdachte domeinnamen in november

2019-11-28
1000562
  • 1:16

November is nog niet afgelopen, maar toch heeft Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) al een veelvoud aan verdachte domeinnamen ontdekt.

SIDN detecteerde in november zo’n 2.200 verdachte domeinnamen. In september en oktober waren dit er respectievelijk 480 en 406. Veel van die verdachte domeinen blijken uiteindelijk nepshops te zijn. De resultaten zijn een gevolg van een nieuwe detectiesysteem, dat SIDN sinds enkele maanden gebruikt om verdachte domeinnamen op te sporen. Dat systeem heet FaDe (Fake Detector) en werkt op basis van machine learling. Experts van SIDN beoordelen vervolgens de domeinen en onderscheiden de nepshops van de echte shops

In de grafiek hieronder is te zien dat maar een beperkt deel van de verdachte domeinnamen in november is gecontroleerd. Volgens SIDN gaat het om 35,4 procent. Maar liefst 91,4 procent bleek daarvan een nepshop te zijn.


(Afbeelding: SIDN)

Meer nepshops of toch niet?

Voor de piek zijn wel verschillende verklaringen te bedenken. Zo is november, met de feest- en koopjesdagen in aantocht – een populaire tijd voor criminelen om een nepshop op te tuigen. Maar volgens SIDN kan het ook zijn dat – omdat het systeem zelflerend is – nu verdachte domeinnamen worden opgespoord die eerder nog niet als verdacht werden gezien. Dit zou betekenen dat SIDN de komende maanden veel meer nepshops kan opsporen, maar hoeft niet te betekenen dat er daadwerkelijk meer nepshops online zijn dan eerst.

FaDe kijkt bij de beoordeling van een domeinnaam naar tien eigenschappen, waaronder het netwerk waar de website is gehost en de registrar.