Twinkle | Digital Commerce

PostNL krijgt meer ruimte om tarieven post en pakketten te verhogen

2019-08-14
1000562
  • 1:18

PostNL mag volgend jaar de tarieven voor het basispakket met 16,4 procent verhogen. Vorig jaar kreeg het bedrijf nog de vrijheid om 14,2 procent meer te vragen voor het versturen van post en pakketten.

Dat heeft de ACM bepaald. Consumenten hoeven echter niet te vrezen dat PostNL ook daadwerkelijk zoveel meer gaat vragen voor het versturen van een brief of pakket. Het bedrijf verhoogde vorig jaar wel de tarieven, maar bijvoorbeeld voor een postzegel betaalt men dit jaar zo’n 5 procent meer dan een jaar eerder. Een postzegel kost nu 87 eurocent. Als PostNL er voor kiest om de tarieven maximaal te verhogen, betaalt men volgend jaar iets meer dan een euro voor een postzegel.

Het bedrijf heeft echter al later weten dat het zover niet zal komen. Volgens PostNL is dit onderdeel van een ‘voortzetting van een consistent beleid.’ Het bedrijf laat in een reactie weten dat de prijsstijging komend jaar in ieder geval ver onder de 16,4 procent zal liggen.

Het dalende aantal verzonden briefstukken is ook de veroorzaker van de extra ruimte die PostNL krijgt om het tarief te verhogen. ‘Hoe minder post verstuurd wordt, des te hoger de tarieven mogen zijn’, stelt Henk Don, bestuurslid ACM. Het aandeel verzonden poststukken bij PostNL daalt al jaren.

Pakketten

Sinds dit jaar betaalt men tien eurocent meer voor pakketjes die door de brievenbus passen. Voor grotere pakketten betaal je evenveel als vorig jaar. PostNL maakt later dit jaar bekend of en hoeveel de tarieven voor verstuurde brieven en pakketten zullen stijgen.