Twinkle | Digital Commerce

PostNL mag tarief basispakket volgend jaar flink verhogen

2018-07-30
1000562
  • [nieuws]
  • 1:02

Bezorgdienst PostNL mag komend jaar het tarief voor post en pakketjes met maximaal 14.2 procent verhogen. Dat maakt de Autoriteit Consument & Markt(ACM) bekend.

De verhoging is gebaseerd op wettelijke regels, die stellen dat consumenten en bedrijven niet teveel moeten betalen voor de postbezorging, terwijl het basispakket aan postdiensten rendabel moet blijven voor de postbezorger. Volgens de ACM is de daling van het jaarlijks aantal verstuurde poststukken een reden voor de verhoging, immers geldt: hoe minder post verstuurd wordt, hoe hoger de tarieven mogen zijn.

Dit jaar stegen de tarieven bij PostNL voor een brievenbuspakje van 3,95 naar 4,25 euro. Online gefrankeerd is dat 45 eurocent lager. Een postzegel kost 83 eurocent, 5 cent meer dan vorig jaar. Nu PostNL weet hoeveel hoger de tarieven voor 2019 mogen zijn, kan de postbezorger een voorstel doen. De ACM kijkt vervolgens of deze tarieven aan de wettelijke eisen voldoen.

Zakelijke tarieven

In mei riep de ACM PostNL nog terug om het voorstel voor tarieven voor de zakelijke markt. Die laatste kwam in eerste instantie op hogere tarieven uit dan de ACM. Zo was PostNL van plan om 3 euro te vragen aan andere postbedrijven voor het bezorgen van brievenbuspakketjes.