Twinkle | Digital Commerce

Einde aan conflict 123inkt.nl en HP

2019-04-25
1000562
  • [nieuws]
  • 1:24

HP heeft definitief onterecht octrooirecht geclaimd op chips van cartridges van 123inkt’s huismerk. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. De webshop mag daardoor deze cartridges, die in HP-printers passen, blijven verkopen.

Daarmee komt een einde aan een langlopend conflict tussen beide partijen. 123inkt.nl werd namelijk eind 2014 voor het eerst door HP voor de rechter gesleept. De chips die in het huismerk cartridges van 123inkt.nl gebruikt worden, zouden teveel gemeen hebben met de chips van HP cartridges. Volgens 123inkt.nl was het patent van HP echter niet nieuw en misbruikte het bedrijf het octrooirecht door ten onrechte ‘een monopolie te krijgen op cartridges voor HP printers.’ Daarin geeft het Hoge Raad de nummer 20 van de Twinkle100 dus gelijk.

Machtsvertoon

In november 2015 werd 123inkt.nl voor het eerst in het gelijk gesteld door de rechter. De Amerikaanse techgigant was het daar niet mee eens en ging in hoger beroep. Die vond plaats in mei 2017. Het Hof Den Haag beoordeelde daar wederom dat de webwinkel gelijk had. HP liet het daar echter niet bij zitten en ging in cassatie bij de Hoge Raad. Die uitspraak volgde vorige week vrijdag, ‘Ik ben blij met deze uitspraak van de Hoge Raad, waardoor definitief duidelijk is dat wat wij doen, gewoon mag’, aldus Gerben Kreuning, directeur van 123inkt.nl. ‘We hebben ons gelukkig niet laten afschrikken door het machtsvertoon van HP’.

In een reactie aan Twinkle laat HP weten: 'We zijn het niet eens met deze uitspraak. HP heeft in andere landen hetzelfde Europese patent succesvol laten gelden. We bestuderen de uitspraak om de basis van de beslissing te begrijpen, zeker ook gezien het hof ons patent geldig acht.'