Twinkle | Digital Commerce

123inkt: ‘HP voert strijd over rug consument’

2019-04-26
1000562
  • [nieuws]
  • 1:56

De Hoge Raad besloot deze week dat webwinkel 123inkt huismerk-cartridges voor printers van elektronicamerk HP mag blijven verkopen. Dat conflict is nu beslecht, maar dat betekent niet dat beide partijen de strijdbijl begraven. Integendeel.

In een nieuwsbericht met de kop: ‘HP gaat over de rug van de consument de strijd aan met huismerk-cartridges’, wil de nummer 20 van de Twinkle100 kenbaar maken dat HP moedwillig cartridges van huismerk-verkopers, zoals 123inkt, probeert te blokkeren door middel van zogeheten firmware-updates.

Stichting

Daarover wees de webwinkel enkele jaren geleden ook al met de beschuldigende vinger naar HP. 123inkt richtte daar destijds een stichting voor op, waarin consumenten een schadeclaim konden indienen tegen HP. Die stichting spande in 2017 een procedure aan tegen HP, maar een verbod op de updates werd door de rechtbank afgewezen, zo laat 123inkt weten. De stichting liet het er niet bij zitten en ging in hoger beroep. De uitspraak van die zaak wordt over enkele maanden verwacht.

Nu blijkt HP de updates dus weer uit te voeren, stelt 123inkt. Volgens de webshop ontving het de afgelopen dagen meerdere berichten waarin klanten hun beklag doen over nieuw geplaatste cartridges van het 123inkt-huismerk, die na een update niet meer worden geaccepteerd in enkele tientallen HP Officejet-printers. ‘Deze foutmelding is echter niet correct. Er is niets mis met de huismerk cartridges en beschadigd zijn ze al zeker niet’, stelt het bedrijf.

Volgens 123inkt voert HP deze updates bewust uit om te doen vermoeden dat de huismerk cartridges van slechtere kwaliteit zijn dan de cartridges van HP zelf. Het bedrijf noemt dit ‘misleidend’ en beschuldigt de elektronicagigant van het voeren van een strijd over de rug van de consument. ‘Consumenten zouden daar nooit de dupe van mogen worden’, aldus de webshop in printbenodigdheden.

Reactie HP

In een reactie aan Twinkle legt HP uit dat de updates worden uitgevoerd in printers die ´dynamische beveiliging ondersteunen om de kwaliteit van onze klantervaring en intellectuele eigendommen te beschermen, maar ook om namaak van HP printbenodigdheden en garantierisico´s te verminderen.´ Eenzelfde soort antwoord dat HP drie jaar geleden overigens ook al gaf. Volgens het bedrijf worden cartridges met een originele HP chip niet beïnvloedt door dynamische beveiliging. ´Andere cartridges (bijvoorbeeld cartridges die gebruikmaken van gekloonde chips of aangepaste of niet-HP-circuits) werken mogelijk niet meer.´

123inkt zegt te werken aan een oplossing voor zijn klanten.

Lees ook: 'Einde aan conflict 123inkt.nl en HP' (23 april 2019)