Twinkle | Digital Commerce

Rechter: 123inkt.nl mag huismerk HP-cartridges verkopen

2017-11-11
25071410
  • 1:22

Printerfabrikant HP claimt onterecht octrooirecht op de chips van zijn inktpatronen; het staat 123inkt.nl daardoor vrij cartridges te verkopen die passen in HP-printers. Dat oordeelde het Hof Den Haag in het hoger beroep dat HP aanspande tegen de leverancier van goedkope alternatieven voor printerinkt.

Volgens het Hof is de chip waar HP naar eigen zeggen patent op heeft, niet 'nieuw of inventief'; de rechter heeft het betreffende octrooi dan ook geheel laten vernietigen. Verder draait HP op voor € 124.053 proceskosten. Het eerder uitgesproken vonnis in de zaak, die al sinds 2015 loopt, stelde 123inkt.nl ook in het gelijk.

Keuzevrijheid
'De consument moet zelf kunnen kiezen tussen dure inktcartridges van HP en goedkopere, net zo goede inktcartridges van een huismerk', aldus 123inkt.nl-ceo Gerben Kreuning. 'Grote, machtige printerfabrikanten als HP en Samsung proberen ons af te schrikken met hun hoge claims, maar ons krijgen ze niet klein met een octrooi waar niets aan originaliteit in zit. Het enige wat ze daarmee willen bereiken, is het beperken van de keuzevrijheid van consumenten.'

Schadeclaimclub
Tussentijds besloot HP middels een update van zijn printers alternatieve cartridges te blokkeren, zodat consumenten alleen nog met HP-toners konden printen. Daarop richtte 123inkt.nl een stichting op die klachten aan het adres van HP bundelde.

Samsung
De nummer 21 van de Twinkle100 kreeg het ook met Samsung aan de stok wegens het aanbieden van huismerktoners; in die rechtzaak trok 123inkt.nl eveneens aan het langste eind. De webshop kon zich echter niet onttrekken aan alle aanklachten van grote printermerken; Samsung won eind vorig jaar een zaak waarin het navulling van zijn eigen toners door 123inkt.nl probeerde te voorkomen.