Twinkle | Digital Commerce

HP verliest hoger beroep in cartridge-zaak tegen stichting 123inkt

2019-12-20
1000562
  • [nieuws]
  • 1:33

Elektronicamerk HP heeft onjuist gehandeld en gebrekkig geïnformeerd over de oorzaak en oplossing van een blokkade van huismerk cartridges in 2016. Het merk moet daarom een schadevergoeding betalen aan Stichting 123inkt-huismerk klanten.

Dat is de uitspraak in het hoger beroep tussen de beide partijen. Die uitspraak is nog niet naar buiten gebracht via officiële kanalen maar webshop 123inkt deelt wel een persbericht. Het is niet de eerste keer dat de partijen lijnrecht tegenover elkaar staan. Zo liep er eerder een rechtszaak over het al dan niet mogen verkopen van huismerk cartridges voor HP-printers. Die zaak won 123inkt. Maar er liep dus ook nog een andere zaak.

Volgens 123inkt heeft HP in 2016 moedwillig huismerk cartridges geblokkeerd middels voorgeprogrammeerde firmware . Daarop richtte de webshop in datzelfde jaar de stichting 123inkt-huismerk klanten op. Waarbij consumenten een schadeclaim konden indienen tegen HP. Die stichting sleepte HP in 2016 voor de rechter. Een jaar later volgde een vonnis dat niet in het voordeel van de Stichting uitviel. Deze ging vervolgens in hoger beroep. Afgelopen dinsdag volgde de definitieve uitspraak.

Die is volgens 123inkt als volgt: volgens de rechter heeft HP onrechtmatig gehandeld en onjuist en gebrekkig geïnformeerd over de oorzaak en oplossing van de blokkade van de huismerk cartridges. HP is aansprakelijk voor de geleden schade van de deelnemers van de stichting. Daar moet HP een schadevergoeding betalen. Hoe hoog dat bedrag is, moet nog worden bepaald.

Nieuwe rechtszaak?

Wie denkt dat de zaak daarmee nu af is, komt bedrogen uit. Want volgens 123inkt kwam HP dit jaar wederom met een firmware-update die ervoor zorgde dat de huismerk cartridges werden geblokkeerd. De nummer 19 van de Twinkle100 is van plan om wederom naar de rechter te stappen om een verbod af te dwingen op het blokkeren van niet originele cartridges door HP. Wordt vervolgd.