Twinkle | Digital Commerce

Handelaren online platformen beter beschermd

2019-02-18
1000562
  • 1:40

Partners die via platformen als bol.com of Amazon hun waar verkopen, worden in de toekomst beter beschermd. Dat heeft de Europese Commissie bepaald.

Het voor het eerst dat het Europese Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie overeenstemming bereiken over de regels, die volgens hen moeten zorgen voor ‘een eerlijk, transparante en voorspelbare bedrijfsomgeving voor bedrijven en handelaren bij het gebruik van online platforms.’

Concreet betekenen de nieuwe reglementen, onderdeel van de Digital Single Market, dat platformen niet zomaar een account zonder duidelijke opgaaf van reden mogen schorsen of beëindigen. Daarnaast moeten handelaren de mogelijkheid krijgen om in beroep te gaan. Ook moeten aanpassingen in de algemene voorwaarden minstens vijftien dagen van tevoren worden doorgegeven op een zodanige manier dat het voor alle handelaren duidelijk is wat er verandert. Op deze manier moeten bedrijven zich sneller en beter kunnen aanpassen aan de wijzigingen.

Rangschikken

Ook moeten platformen transparanter zijn in de wijze waarop zij goederen en diensten rangschikken op hun site. Hierdoor krijgen de handelaren inzicht hoe ze hoger in de ranking kunnen komen. Tot slot wil de Europese Commissie dat platformen, die niet alleen als handelsplaats fungeren maar ook zelf producten verkopen in dezelfde markt, eerlijker daarin handelen. Zo mogen zij volgens de nieuwe regels hun eigen artikelen niet meer voortrekken.

'Oneerlijke praktijken verbieden'

Vicevoorzitter van de Digital Single Market Andrus Ansip spreekt in een reactie van een belangrijke mijlpaal: ‘Deze overeenkomst zal drie miljoen Europese bedrijven helpen profiteren van digitale platformen om hun klanten te bereiken. Ons doel is om enkele van de oneerlijke praktijken te verbieden en een benchmark voor transparantie te creëren, terwijl tegelijkertijd de grote voordelen van online platforms voor zowel consumenten als bedrijven worden beschermd.’

De EU roept handelsorganisaties op om op te treden als de regels niet worden nageleefd. Ook lidstaten mogen optreden. Het duurt waarschijnlijk nog wel even voordat de regels daadwerkelijk van kracht zijn. Een jaar na goedkeuring van de regels gaan ze in. Achttien maanden later wordt gekeken of de regels nog overeenkomen met de huidige markt.