Twinkle | Digital Commerce

Amazon betaalt geen belasting over winst in VS

2019-02-18
1024512
  • [nieuws]
  • 1:15

Amazon hoefde voor het tweede jaar op rij geen belasting te betalen in de Verenigde Staten, over een winst van 11,2 miljard dollar. De e-commerce reus kreeg zelfs geld terug.

Dat schrijft de Washington Post, die - ironisch genoeg - eigendom is van ceo Jeff Bezos. Dankzij allerlei belastingvoordelen kwam de eindrekening bij de belastingdienst neer op een negatief tarief van -1 procent: Amazon kreeg 129 miljoen dollar terug. Hetzelfde gebeurde bij handelsjaar 2017, meldt de krant.

Investeringen

'Amazon betaalt alle belastingen die het moet betalen in de VS en in elk land waar we actief zijn, waaronder 2,6 miljard dollar aan vennootschapsbelasting en 3,4 miljard dollar aan belastinguitgaven in de afgelopen drie jaar', aldus de e-tailreus zelf. 'We hebben sinds 2011 meer dan 160 miljard dollar geïnvesteerd in de VS en bouwden een netwerk van meer dan 125 fulfillment- en sorteercentra, luchthubs en bezorgstations, evenals infrastructuur voor cloud computing en wind- en zonne-energieparken.'

Kortingen

In de periode 2009 - 2018 betaalde Amazon volgens de Washington Post 791 miljoen dollar belasting over 26,5 miljard dollar winst. Dat komt neer op zo'n drie procent, terwijl het wettelijke belastingtarief in de VS rond de 35 procent ligt. Het bedrijf zet daarvoor een verscheidenheid aan heffingskortingen en belastingvoordelen in, bijvoorbeeld voor het uitbetalen van loon via aandelenopties.