Twinkle | Digital Commerce

ACM schroeft controle op nepkortingen op

2022-12-06
1000562
  • 0:57

De Autoriteit Consument & Markt gaat de komende tijd meer controleren op nepkortingen. Aanleiding zijn nieuwe, strengere regels die vanaf 1 januari 2023 ingaan.

Met ingang van komend jaar gaan nieuwe regels in voor van-voor-prijzen. De korting moet dan worden gegeven op de laagste prijs die werd berekend in de 30 dagen voorafgaand aan de korting. Uitzonderingen zijn bederfelijke producten en producten die korter dan 30 dagen op de markt zijn, in dat laatste geval geldt de laagste prijs voor de periode dat het product op de markt is. Ook is er een uitzondering voor stapelkortingen of progressieve kortingen.

De nieuwe regels worden ingevoerd om te voorkomen dat consumenten worden misleid met nepkortingen. De komst van die regels is al geruime tijd bekend. Daarom start de ACM meteen met controles en handhaving. ‘De normen zijn nu duidelijk. Een korting moet een echte korting zijn op de laagste prijs die eerder gold. Deze regel biedt een goede basis voor ons toezicht. Consumenten hebben recht op echte kortingen. Ondernemers moeten stoppen met nepkortingen’, stelt Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM.