Twinkle | Digital Commerce

Strengere regels online alcoholverkoop

2019-03-28
1024512
  • 1:41

Webwinkels die alcohol verkopen worden zelf aansprakelijk voor het naleven van de leeftijdsgrens. Het is dan ook hun verantwoordelijkheid als er alcohol aan een minderjarige wordt verkocht.

Staatssecretaris Paul Blokhuis past daarop de wetgeving aan. Zo moeten webshops verplicht bij bestelling controleren of de koper 18 jaar of ouder is door middel van leeftijdsverificatie. Er wordt nog onderzocht aan welke regels deze verificatie moet voldoen. Daarnaast moet het voor de bezorger duidelijk zijn bij welke bestelling hij een controle aan de deur moet uitvoeren en welke niet. Ook is het niet meer toegestaan voor bezorgers om alcohol bij meerderjarige buren af te leveren.

‘Loktieners’

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat toezicht houden op de naleving van de regels. Inspecteurs krijgen daarnaast de bevoegdheid om zich voor te doen als ´loktiener´ en zo te controleren of de desbetreffende webwinkel zich wel aan de nieuwe regels houdt. ´De nalevingscijfers bij alcoholverkoop via internet zijn nu dramatisch´, stelt Blokhuis. ´In 90 procent van de gevallen wordt er niet gecontroleerd. Verkopers van alcohol op internet moeten van bestelling tot bezorging zorgdragen voor een goede leeftijdscontrole.´

Volgens Blokhuis moet dit ervoor zorgen dat jongeren onder de 18 jaar in de toekomst geen alcohol meer online kunnen kopen. Om dat nog extra kracht bij te zetten is het voor webshops ook niet meer mogelijk om ´2 halen, 1 betalen´-acties in te zetten. In plaats daarvan mogen zij maximaal 25 procent korting geven op alcohol.

Steekproef

Eind vorig jaar bleek nog maar eens dat de leeftijdscontrole bij levering van alcohol niet altijd juist werd uitgevoerd. Zo berichtte het AD dat een 22-jarige blogger steeksproefsgewijs zes maal alcohol via bol.com bij Albert Heijn en Gall&Gall kocht, terwijl bij levering slechts twee keer om zijn legitimatiebewijs werd gevraagd. Eén keer liet hij een 15-jarig familielid de deur open doen, en ook die kreeg de bestelling mee. In een reactie liet de Twinkle100-aanvoerder toen weten geschrokken te zijn en erop te vertrouwen dat het om incidenten ging. Sinds oktober vorig jaar verkoopt bol.com zelf alcohol in de categorie ‘Wijn, bier en sterke drank’.